Σκάνδαλο υπεξαίρεσης ΦΠΑ “καίει” το εμπόριο

Στη δίνη του ΣΔΟΕ έχει παρασύρει 22 λιανεμπορικές εταιρίες, μεταξύ τους τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες αλυσίδες (Ηλεκτρονική Αθηνών, Makro, Carrefour και ΜediaMarkt), η εταιρία Orbicom, o υπεύθυνος της οποίας, Οδυσσέας Καραμπάγιας, 42 ετών, συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο για χρέη προς το Δημόσιο ύψους άνω των 62 εκατ. ευρώ από εικονικές συναλλαγές περίπου 300 εκατ. ευρώ…

Αποτέλεσμα της (εκούσιας ή ακούσιας) εμπλοκής στην «πυραμίδα» της Orbicom είναι η επιβολή βαρύτατων προστίμων στις 22 εταιρίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, απειλώντας την επιβίωσή τους, ενώ σε άλλες κινούνται στην περιοχή του 1 εκατομμυρίου, ανάλογα και με τον επίμαχο τζίρο. Πολλές εταιρίες δηλώνουν ότι θα προσβάλουν τα πρόστιμα δικαστικά, ενώ άλλες, όπως η Μakro, φέρονται να ενέδωσαν σε συμβιβασμό.

Πώς γινόταν η κομπίνα από την Orbicom

Σε πολυσέλιδο υπόμνημά του, το ΣΔΟΕ κατηγορεί την εταιρία Orbicom ως κεντρικό κόμβο ενός οργανωμένου συστήματος υπεξαίρεσης ΦΠΑ με τη γνωστή διεθνώς μέθοδο «Carousel» ή «Missing Trader», η οποία στηρίζεται στην εισαγωγή προϊόντων ελεύθερων ΦΠΑ και στην εικονική μεταπώλησή του σε άλλους (με είσπραξη ΦΠΑ), ή και στην επανεξαγωγή τους τελικά σε τρίτες χώρες, ενώ ο αρχικός εισαγωγέας κάποια στιγμή «εξαφανίζεται».

Πηγή: euro2day

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ