Τεράστιες ηλιακές κηλίδες απειλούν με ισχυρές εκρήξεις

Οι ηλιακές κηλίδες (ομάδα AR 1476) έχουν έκταση περισσότερη από 60.000 χιλιόμετρα από άκρη σε άκρη. Το Solar Dynamics Observatory διαστημόπλοιο της NASA έβγαλε τη φωτογραφία αριστερά στις 7 Μαΐου 2012. Μια τεράστια ομάδα κηλίδων έχει διαμορφωθεί στην επιφάνεια του ήλιου, πράγμα που σημαίνει ότι ισχυρές ηλιακές καταιγίδες σύντομα θα κάνουν την εμφάνισή τους…

Οι ηλιακές κηλίδες είναι προσωρινές σκοτεινές κηλίδες στην επιφάνεια του ήλιου που προκαλούνται από έντονη μαγνητική δραστηριότητα, και που κάποιες φορές εκρήγνυνται στέλνοντας υψηλής ενέργειας ακτινοβολία στο διάστημα.

Οι φυσικοί ταξινομούν τις εκρήξεις του ήλιου σε τρεις κατηγορίες: C, M και Χ, με C τη λιγότερο ισχυρή, και X την πιο ισχυρή. Η AR 1476 είναι αρκετά δραστήρια, δίνοντας εκρήξεις κατηγορίας C και Μ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Οι μεγάλες ηλιακές εκρήξεις συνδέονται συχνά με Στεφανιαίες Εκτινάξεις Μάζας (CME), σύννεφα ηλιακού πλάσματος, που διαπερνούν το διάστημα με 3 εκατομμύρια μίλια την ώρα (5 εκατομμύριο χιλιόμετρα την ώρα) ή και περισσότερο. Αν τα σύννεφα αυτά χτυπήσουν τη γη, προκαλούν γεωμαγνητικές καταιγίδες που διαταράσσουν σήματα GPS, ραδιοεπικοινωνίες και ηλεκτρικά δίκτυα. Επίσης συχνά υπέρ φορτίζουν τα Βόρειο και Νότιο Σέλας, χαρίζοντας εντυπωσιακές παραστάσεις.

Η έκρηξη τη Δευτέρα το βράδυ δημιούργησε Στεφανιαίες Εκτινάξεις Μάζας που θα χτυπήσουν τη Γη κάποια στιγμή την Τετάρτη.

Παραμένοντας εκπληκτικά ήσυχος από το 2005-έως το 2010, ο Ήλιος μας άρχισε να ξυπνάει το περασμένο έτος.

Οι περισσότεροι ειδικοί αναμένουν οι εκρήξεις να συνεχιστούν και το επόμενο έτος ή και περισσότερο. Η Ηλιακή δραστηριότητα ακολουθεί έναν 11-ετή κύκλο, και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο σημερινός ηλιακός κύκλος 24, θα κορυφωθεί το 2013.

Διαβάστε περισσότερα:foxnews.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ