Φάρμακο για την πρόληψη του HIV

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων (FDA), τα αποτελέσματα μιας μελέτης ορόσημου, δείχνουν ότι ένα δημοφιλές χάπι που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του HIV, μπορεί να βοηθήσει και τους υγιείς ανθρώπους ώστε να μη κολλήσουν τον ιό που προκαλεί AIDS. Οι επιστήμονες όμως τόνισαν ότι λειτουργεί μόνο όταν λαμβάνεται σε καθημερινή βάση…

Οι αξιολογητές του FDA καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το “Truvada θα μπορούσε να σώσει τους ανθρώπους από μια σοβαρή ασθένεια, απειλητική για τη ζωή, που απαιτεί δια βίου θεραπεία.” Όμως, παρά τα θετικά αποτελέσματα, οι ασθενείς θα πρέπει να είναι επιμελείς και να λαμβάνουν καθημερινά το χάπι, αν και η ευλαβική τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής δεν είναι ο κανόνας στον πραγματικό κόσμο.

Η υποστήριξη για την έγκριση του φαρμάκου δεν είναι ομόφωνη. Μερικοί ερευνητές επιμένουν ότι τα προφυλακτικά παραμένουν το καλύτερο όπλο κατά του AIDS, και ένα χάπι πρόληψης δεν είναι ό,τι καλύτερο.

«Γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος δεν λαμβάνει το φάρμακο κάθε μέρα δεν θα προστατεύεται”, δήλωσε ο Δρ Rodney Ράιτ, διευθυντής προγραμμάτων του HIV στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη. “Έτσι, η ανησυχία είναι ότι μπορεί να μην υπάρχει συμμόρφωση στο γενικό πληθυσμό.”

Οι ερευνητές ανησυχούν και για το ποσοστό επιτυχίας του Truvada στις γυναίκες. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι γυναίκες μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερη δόση του φαρμάκου για την πρόληψη της λοίμωξης, ή και να μην είναι τόσο σχολαστικές στην καθημερινή λήψη του.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες με το Truvada περιλαμβάνουν διάρροια, ζάλη, ναυτία και εμετό, ή και προβλήματα στο συκώτι, στα νεφρά και στα οστά.

Πηγή:ΑΡ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ