Ακτινίδια: εντοπίστηκε η προέλευση του βακτηρίου που τα καταστρέφει

Αμερικανοί και Ιταλοί επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα βακτήριο που καταστρέφει τα ακτινίδια στη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη, πίσω στην Κίνα από όπου πιστεύεται ότι προέρχεται το φρούτο. Η ασθένεια, γνωστή ως «καρκίνωμα του ακτινίδιου” εμφανίστηκε στην Ιταλία το 2008, και εξαφάνισε οπωρώνες σε όλη την Ευρώπη… και τη Νότια Αμερική προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό PLoS ONE.

Ο ένοχος είναι ένα βακτήριο, Pseudomonas syringae pv. actinidiae (PSA), το οποίο προκαλεί κόκκινη ή λευκή βλέννα που στάζει από τους βλαστούς ή τα κλαδιά του φυτού, και σε κάποιες περιπτώσεις τα φυτά πεθαίνουν.

Ο αναπληρωτής καθηγητής, Boris Vinatzer, από το Virginia Tech, και ο Giorgio Balestra του Πανεπιστημίου της Tuscia στην Ιταλία, διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια από την Κίνα, την Ευρώπη και τη Νέα Ζηλανδία ήταν σχεδόν πανομοιότυπα.

Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι το βακτήριο εισήχθη από την Κίνα στην Ιταλία πρώτα, και στη συνέχεια από την Κίνα στην Νέα Ζηλανδία, όπου η ασθένεια εμφανίστηκε το 2010.

«Το πρώτο βήμα στην προσπάθεια να σταματήσουμε την εξάπλωση των βακτηρίων, όπως η επιθετική PSA, είναι να γνωρίζουμε πού προέρχονται και πώς έχουν εξαπλωθεί,” δήλωσε ο Balestra.

“Τώρα που γνωρίζουμε, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τα βακτήρια ώστε να μη προκαλέσουν άλλη τόσο μεγάλη ζημιά στο μέλλον.”

Πηγή: Seed Daily

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ