Νέες αίθουσες στο 1ο δημοτικό Γιάννουλης με κονδύλια του ΕΣΠΑ

Νέες αίθουσες πρόκειται να αποκτήσει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες στέγασης των μαθητών της περιοχής. Αυτό έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας στο χώρο που θα δημιουργηθούν οι νέες αίθουσες.

Η έλλειψη εργαστηρίων και η λειτουργία τάξεων σε νοικιασμένες αίθουσες καθιστούσαν αναγκαία την εξεύρεση λύσης καθώς ο αριθμός των μαθητών ήταν συνεχώς αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Αγοραστός, ο οποίος υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας του έργου «Προσθήκη Αιθουσών στο 1ο Δημοτικό Σχολειό Γιάννουλης» προϋπολογισμού 1.950.000 ευρώ, σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος του έργου είναι η απόδοση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συγκροτήματος που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για τους μαθητές του, λειτουργώντας ως Ολοήμερο Σχολείο. Η δημιουργία αιθουσών στο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου αποτελούσε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των κατοίκων. Με τη δημιουργία τους θα αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό έργο που παρέχεται στους μαθητές μέσα σε ένα νέο λειτουργικό και δημιουργικό περιβάλλον. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Μέσα απ’ τη συνεργασία των υπηρεσιών μας με το Δήμο και τους εκπαιδευτικούς υλοποιούμε ένα έργο 1.9 εκατ. ευρώ στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία για τη χώρα».

Απ‘ την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου ανέφερε τα εξής: «Οι επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, καθώς μέσα στις σχολικές αίθουσες δημιουργούνται οι πολίτες του αύριο, αυτοί που θα κληθούν μελλοντικά να προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου μας. Με μεγάλη χαρά, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανταποκρίνεται  στο χρόνιο αίτημα  της τοπικής κοινωνίας της Γιάννουλης, για τη δημιουργία νέων χώρων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, των γονέων και των δασκάλων είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή στις προσπάθειές μας»

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης τόνισε: «Ένα αίτημα που διεκδικούσε η τοπική κοινωνία και υπήρχε εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται πραγματικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες που προετοίμασαν τη μελέτη στέλνοντας την για ένταξη στη Περιφέρεια Θεσσαλίας για και τον περιφερειάρχη προσωπικά για την υλοποίηση του έργου. Αν όλα πάνε καλά το σχολείο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά 2012/2013.

Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας / Άξονας 4 / Κατηγορία Πράξεων : «Εκπαίδευση». Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν:

Προσθήκη καθ΄ ύψος και κατά πλάτος αιθουσών και συνοδών εγκαταστάσεων καθώς και ανέγερση νέου Γυμναστηρίου – Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο σχολικό Συγκρότημα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιάννουλης, εντός της Γιάννουλης.

Η επιφάνεια του όλου οικοπέδου είναι 3.457 τετραγωνικά μέτρα. Οι υπάρχουσες κατασκευές είναι 954 τετραγωνικά μέτρα ενώ θα κατεδαφιστούν παλαιά κτίσματα 190 τετραγωνικά μέτρα.  Ειδικότερα θα κατεδαφιστούν ένα μικρό συγκρότημα WC , ένα μικρό βοηθητικό κτίριο, το λεβητοστάσιο, το στέγαστρο γυμναστικής και η ισόγεια πτέρυγα αιθουσών που βρίσκεται σε επαφή με το παλιό διώροφο κτίριο στη νοτιοδυτική πλευρά.

Στη θέση αυτή θα κατασκευαστεί Διώροφο συγκρότημα αιθουσών με υπόγειο, το οποίο θα επικοινωνεί με το υπάρχον παλιό διώροφο κτίριο. Στη θέση του βοηθητικού κτιρίου και του παλιού WC , θα κατασκευαστεί η κεντρική είσοδος του συγκροτήματος, νέο κλιμακοστάσιο και κυλικείο στο ισόγειο. Πάνω από τις πρόσφατα κατασκευασμένες τουαλέτες θα κατασκευαστούν νέες αίθουσες.

Τέλος, στη θέση του παλιού στεγάστρου γυμναστικής, θα κατασκευαστεί νέο Γυμναστήριο – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις και το συνδετήριο διάδρομο μεταξύ του πέτρινου ισογείου κτιρίου, του γυμναστηρίου και του νέου συγκροτήματος που θα δημιουργηθεί.

Στα υφιστάμενα κτίρια θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες εργασίες για τη σύνδεσή τους με τα νέα κτίρια όσο και οι βελτιώσεις που απαιτούνται (όπως αντικατάσταση της παλιάς φθαρμένης στέγης με νέα, αντικατάσταση φθαρμένου και επικίνδυνου ως εκ τούτου δαπέδου, αντικατάσταση στις πόρτες και στα εξωτερικά κουφώματα κ.α.)Στο παλιό πέτρινο κτίριο θα γίνουν αντίστοιχες εργασίες, όπως αντικατάσταση εσωτερικών πορτών, δαπέδου κ.α.

Συνολικά θα γίνουν όλες οι εργασίες που απαιτούνται ώστε να αποδοθεί το σχολικό συγκρότημα σε άριστη κατάσταση και με πλήρη δυναμικότητα λειτουργίας, καταργώντας τη λειτουργία νοικιασμένης αίθουσας  και τακτοποιώντας την σημερινή έλλειψη χώρων εργαστηρίων . Η υλοποίηση του έργου αναμένεται σε 12 μήνες.

Παρόντες κατά την επίσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ζήσης Γρηγορίου, ο πρόεδρος του Περιφερειάκού Συμβουλίου κ. Χρήστος Λιάπης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κα Μαρία Μαμάρα και Κώστας Δεσπόπουλος, η αντιδήμαρχος κα Δ. Μάντζαρη, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ