Μπιμπερό, πιπίλες, και κούπες sippy αιτίες τραυματισμού

Για τα μωρά που τώρα αρχίζουν να κινούνται, το περπάτημα, το τρέξιμο, αλλά ακόμη και το μπιμπερό, η πιπίλα, ή η κούπα sippy (κούπες από όπου πίνουν γουλιά-γουλιά) θα μπορούσαν να αποτελούν επικίνδυνη άσκηση. Από πανεθνική έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι πάνω από 45.000 παιδιά κάτω των 3 ετών, έφτασαν στα επείγοντα περιστατικά μεταξύ 1991 και 2010, εξαιτίας τραυματισμών που σχετίζονται με τη χρήση αυτών των προϊόντων…

Οι περισσότεροι τραυματισμοί αφορούσαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 2 ετών, τα οποία κρατούσαν ένα μπουκάλι στα χέρια τους, έπεσαν και έκοψαν το στόμα τους.

«Πολλοί γονείς παίρνουν όλα τα απαραίτητα τα μέτρα για να μην τραυματιστεί το παιδί τους μέσα στο  σπίτι, αλλά ποτέ δεν σκέφτονται την πιθανότητα ενός τραυματισμού που σχετίζεται με τα προϊόντα αυτά,” λέει η Sarah Keim, ερευνήτρια στο Νοσοκομείο Παίδων στο Columbus, Οχάιο, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να φροντίσουν η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι ή το φλιτζάνι να γίνει μεταξύ 12 και 15 μηνών για να αποφευχθούν προβλήματα, όπως η τερηδόνα των δοντιών. Συστήνει επίσης το σταμάτημα της χρήσης της πιπίλας μεταξύ 6 και 12 μηνών.

“Οι συστάσεις αυτές μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των τραυματισμών. Είναι ένας παραπάνω λόγος για να τις ακολουθήσουν οι γονείς”, δήλωσε η Keim.

Ωστόσο, οι γονείς δεν θα αυξήσουν αναγκαστικά τον κίνδυνο τραυματισμού για τα παιδιά τους, αν δεν απογαλακτιστούν από τα μπιμπερό και τις πιπίλες σε αυτές τις ηλικίες, δήλωσε ο δρ Dr. Mark Zonfrillo, Παιδίατρος, επείγουσας ιατρικής, στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας. “Νομίζω ότι οι συνήθεις λόγοι για τους οποίους προτείνουμε τον συγκεκριμένο απογαλακτισμό, είναι ότι το τάισμα με μπιμπερό έχει συσχετιστεί με υπερβολική πρόσληψη γάλακτος, έλλειψη σιδήρου και πιθανά προβλήματα με τη τερηδόνα των δοντιών,” δήλωσε ο Zonfrillo.

«Οι γονείς όμως μπορούν να λάβουν μέτρα για την πρόληψη τραυματισμών με αυτά τα προϊόντα, αν παραμένουν στο ίδιο δωμάτιο με τα παιδιά τους όταν αυτά τα χρησιμοποιούν,» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε σε απευθείας σύνδεση στις 14 Μαΐου και εμφανίζεται στο τεύχος Ιουνίου της Παιδιατρικής.

Για τη μελέτη, η Keim και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία από το αμερικανικό Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιτήρησης Τραυματισμών, ένα δίκτυο περίπου 100 νοσοκομείων σε εθνικό επίπεδο, που καταγράφει τους τραυματισμούς που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά και σχετίζονται με καταναλωτικά προϊόντα.

Το σύστημα κατέγραψε 45.398 περιπτώσεις τραυματισμού, μεταξύ 1991 και 2010, -ή 2.270 περιπτώσεις ετησίως κατά μέσο όρο- με μπιμπερό, πιπίλες και sippy-κύπελλα σε παιδιά μικρότερα των 3 ετών.

Τα δύο τρίτα των τραυματισμών αφορούσαν παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 2 ετών. “Αυτό είναι αναμενόμενο από τη στιγμή που τα παιδιά αρχίζουν να περπατούν και να τρέχουν και όχι με μεγάλη επιτυχία σε αυτή την ηλικία,» είπε η Keim.

Περίπου 66% των τραυματισμών σχετίζονται με το μπιμπερό, και στο 86% από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και πτώση του παιδιού.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι περισσότεροι τραυματισμοί σχετίζονται με το μπιμπερό από ότι με τα άλλα προϊόντα. “Ίσως υπάρχει κάτι δυνητικά πιο επικίνδυνο σε αυτά τα προϊόντα, ή απλά τα παιδιά τα χρησιμοποιούν περισσότερο.” δήλωσε η Keim.

Οι τραυματισμοί που σχετίζονται με τις πιπίλες αφορούσαν περίπου το 20% των περιπτώσεων. Παρουσιάστηκαν πιο συχνά σε παιδιά κάτω του 1 έτους και οδήγησαν σε μώλωπες και οδοντιατρική βλάβη.

Οι τραυματισμοί με Sippy-κύπελλα ήταν πιο συχνοί σε παιδιά μεγαλύτερα των 2 ετών, που είχαν περισσότερες πιθανότητες να χτυπήσουν στο κεφάλι, το λαιμό και το πρόσωπο.

Η συμβουλή για τους γονείς από τους ερευνητές, είναι: «Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν το μπιμπερό, για την προστασία τους, θα πρέπει να κάθονται

Πηγή:Health.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ