Μη τον αποκαλείτε «κύριε Μέρκελ»

Οι σύζυγοι των πολιτικών συνήθως περιβάλλονται από κάποια λάμψη. Εκτός κι αν είσαι ο  Joachim Sauer, καθηγητής θεωρητικής χημείας, και σύζυγος της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. Ο Joachim Sauer ποτέ δεν μιλάει στα μέσα ενημέρωσης και σπανίως εμφανίζεται δημόσια με τη σύζυγό του…

Δεν πήγε στην ορκωμοσία της συζύγου του το 2005, προκαλώντας την οργή των ΜΜΕ. Προτίμησε να την παρακολουθήσει από την τηλεόραση του Πανεπιστημίου στο Βερολίνο. Μια γερμανική εφημερίδα είπε κάποτε ότι είναι «αόρατος όπως τα μόρια.” Το επώνυμό του σημαίνει «θυμωμένος» ή «ξινός».

Έχει γίνει πρωτοσέλιδο για την λιτότητα του. Τον Απρίλιο, προτίμησε να πετάξει μόνος του με μια οικονομική αεροπορική εταιρεία και να πάει στην Ιταλία, όπου πέρασε τις διακοπές του με τη Μέρκελ, αντί να καταβάλει ένα συμβολικό ποσό για να την συνοδεύσει σε ένα τζετ της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώ η σύζυγός του βρίσκεται συνεχώς στα φώτα της δημοσιότητας, ο 63χρονος Sauer φαίνεται ότι προτιμά να παραμένει άγνωστος, πέρα από την επιστήμη του.

“Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον», ήταν η απορριπτική απάντηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε μια αίτηση συνέντευξης.

Φίλοι και συνεργάτες λένε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι έχουν παρεξηγήσει τον Sauer. Τον περιγράφουν ως άνθρωπο προσγειωμένο με «στεγνό» χιούμορ. Λένε ότι οι κατάγεται από μια μικρή πόλη με ορυχεία πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

«Τα κλισέ που κυκλοφορούν στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τον Joachim Sauer, είναι τελείως εσφαλμένα», λέει ο κ. Reinhold Messner, ένας διάσημος ορειβάτης που έχει διαβεί τις Άλπεις παρέα με τους Sauer και Μέρκελ. “Το γεγονός είναι ότι είναι ανεξάρτητος. Είναι ευφυής, δεν είναι καθόλου επιφανειακός, μπορεί να γίνει απίστευτα αστείος, και είναι εξαιρετικά έξυπνος τύπος. Είναι ο ιδανικός σύντροφος της καγκελαρίου.”

Περισσότερα: reuters.com

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ