Τα online ειδύλλια-απάτη κόστισαν στα θύματα 50 εκατομμύρια δολάρια

Όντας το θύμα απάτης στο Διαδίκτυο, είναι ένα πικρό χάπι για να το καταπιεί κάποιος, πόσω μάλλον όταν αυτό συμβαίνει σε ένα μοναχικό και ευάλωτο άτομο που πιστεύει ότι έχει βρει την πραγματική αγάπη, για να ανακαλύψει στο τέλος ότι είναι το θύμα μιας online απάτης…

Ωστόσο, τα ειδύλλια-απάτη στο Διαδίκτυο ήταν αρκετά συχνά το 2011. Τα θύματα  έχασαν 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το Κέντρο Παραπόνων Εγκλήματος στο Διαδίκτυο των ΗΠΑ.

Το κέντρο έλαβε 314.246 καταγγελίες το προηγούμενο έτος, εκ των οποίων οι 5.600 αφορούσαν ειδύλλια-απάτη, με αποτέλεσμα τα θύματα να χάσουν κατά μέσο όρο 8.900 δολάρια το καθένα.

Πώς όμως μπορεί κάποιος να εξαπατηθεί με αυτό τον τρόπο και μάλιστα να χάσει και τόσα χρήματα;

Σύμφωνα με την έκθεση, οι απατεώνες ψάχνουν στα chat rooms, τα site γνωριμιών, και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για τους στόχους τους. ¨Οταν τους εντοπίσουν, χρησιμοποιούν ένα καλά προετοιμασμένο σενάριο που είχε επιτυχία στο παρελθόν. Συχνά, στέλνουν λουλούδια και δώρα στα θύματά τους, ενώ με τις ιστορίες προσωπικής τους τραγωδίας, τραυματισμού, και άλλα …δεινά, προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι εγκληματίες στοχεύουν κυρίως άτομα που είναι άνω των 40 ετών, διαζευγμένους/ες ή χήρους/ες, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους.

Ο John Breyault, διευθυντής του κέντρου απάτης του Εθνικού Συνδέσμου Καταναλωτών, εξήγησε στην Washington Examiner: “επειδή έχουν αναπτύξει μια σχέση, συχνά ρομαντική, με το θύμα τους, υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη.”

Η Jenny Shearer από το FBI είπε επίσης ότι τα συνολικά ποσά που χάνουν τα θύματα, είναι τόσο μεγάλα, επειδή καταλήγουν να πληρώνουν για ακριβά αντικείμενα, όπως αεροπορικά εισιτήρια και ιατρικές επεμβάσεις.

Η Dori Hartley έγραψε για μια προσωπική online απάτη τέτοιου είδους: «Για πέντε χρόνια, είχα μια online σχέση με κάποιον που νόμιζα ότι πάσχει από καρκίνο.»

“Τώρα, πώς ηλίθια πράγματα όπως αυτό, συμβαίνουν σε έξυπνους ανθρώπους σαν κι εμένα;” έγραψε. “Η απέραντη μοναξιά είναι ένας λόγος, και η προθυμία να πιστέψουμε σε μια φαντασίωση ο άλλος. Σε τελική ανάλυση, η καρδιά θέλει αυτό που θέλει, και η δική μου ήθελε αγάπη. Ίσως πάλι, να πίστευα ότι είναι αδύνατο να βρεθεί κάποιος να πει ψέματα ότι έχει καρκίνο”.

Τον Σεπτέμβριο, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Leicester διαπίστωσε ότι υπήρξαν 200.000 θύματα της ηλεκτρονικής απάτης μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: The Huffington Post 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ