Καθαρίζονται οι όχθες και η κοίτη του Πηνειού

Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η επιχείρηση καθαρισμού των πρανών και της κοίτης του Πηνειού που προέκυψε ως συνεργασία της ΔΕΥΑΛ με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων. Η παρέμβαση, η οποία είναι η μεγαλύτερη αντίστοιχου τύπου που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια,  επεκτείνεται στα διαμορφωμένα τμήματα εκατέρωθεν του Πηνειού από την Γέφυρα της ΔΕΥΑΛ έως τα γήπεδα των Αμπελοκήπων, καλύπτοντας συνολικά περίπου 6 χιλιόμετρα.

Η χρηματοδότηση της έγινε από την ΔΕΥΑΛ έπειτα από σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Πρασίνου η οποία είχε την γενική εποπτεία και καθοδήγηση του καθαρισμού.

Για το θέμα ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Κώστας Καλαμπαλίκης δήλωσε σχετικά : « Ο Δήμος Λαρισαίων και η ΔΕΥΑΛ είναι υπεύθυνοι για το ποτάμι που διατρέχει την πόλη, τον Πηνειό. Γι’ αυτό μετά από το  αίτημα της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων,  ξεκίνησε ο καθαρισμός των πρανών της εσωτερικής κοίτης. Τα πρανή αλλά και η κοίτη καθαρίζεται από κομμένους κορμούς, κομμένη χαμηλή και μεγάλη βλάστηση και απομακρύνεται η ξερή βλάστηση. Ο καθαρισμός αυτός των πρανών και της κοίτης ομορφαίνει το φυσικό περιβάλλον του ποταμού και αποτρέπει την συγκράτηση των φερτών υλικών που τον μολύνουν όπως σκουπίδια και άλλα στερεά υλικά. Έτσι το ποτάμι προστατεύεται, η εικόνα του μέσα στην πόλη αλλάζει, κάτι απαραίτητο αφού αποτελεί το επίκεντρο της αναψυχής των Λαρισαίων που αναζητούν την επαφή με την φύση χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από την πόλη »

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Άρης Γαλάτος τόνισε ότι «η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων μέσα από την τυπική αλλά και ουσιαστική ευθύνη που φέρει για την διαχείριση της βλάστησης στον Πηνειό εφαρμόζει ένα συστηματικό πρόγραμμα ανανέωσης του πρασίνου στον χώρο με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των πολιτών, οι οποίοι  αναδεικνύουν το ποτάμι ως τον δημοφιλέστερο προορισμό για αναψυχή στην πόλη της Λάρισας. Οι παρεμβάσεις είχαν ένα ξεκάθαρο καλλιεργητικό χαρακτήρα και επικεντρώθηκαν στην απομάκρυνση της ξερής βιομάζας αλλά και την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την γρήγορη  ανάπτυξη των εκατοντάδων νέων δένδρων που φυτεύτηκαν στις κοίτες του Πηνειού. Επιπρόσθετα, επιδιώχθηκε η αποκατάσταση της οπτικής επαφής μεταξύ των δύο κοιτών ώστε να αναδειχθεί το κυρίαρχο στοιχείο του χώρου που είναι το νερό και να ενισχυθεί το αίσθημα της ασφάλειας για όλους τους χρήστες του ποταμού, όλες τις ώρες της ημέρας. Τέλος η απομάκρυνση πεσμένων κορμόκλαδων από το νερό θα βοηθήσει την ανεμπόδιστη φυσική του ροή που είναι και το τελικό ζητούμενο της όλης προσπάθειας» ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη και την διοίκηση της ΔΕΥΑΛ που αποδεικνύει στην πράξη της Εταιρική Κοινωνική της Ευθύνη που την διακρίνει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ