«Δέσμευση για μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα; Ξεχάστε το!»

Τον παραπάνω τίτλο έχει άρθρο της γερμανικής Welt online, όπου μεταξύ άλλων γράφει οτι: «Μετά από δύο χρόνια λιτότητας η Ελλάδα υστερεί. Ο κρατικός μηχανισμός είναι φουσκωμένος. Η γραφειοκρατία ακμάζει. Η διαφθορά είναι αχαλίνωτη. Στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, η Υεμένη είναι καλύτερη…

…»Φάνηκε η …αποφασιστικότητα για τη μείωση της τεράστιας τρύπας στον ελληνικό προϋπολογισμό. Στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2011, η κυβέρνηση αποφάσισε ένα υψηλότερο φόρο ακίνητης περιουσίας …που θα πλήρωναν οι φορολογούμενοι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, και εισήχθη κατόπιν επιμονής των δανειστών-χωρών του ευρώ, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο οποίος τώρα μπήκε σιωπηλά στον πάγο. Και αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα ότι οι ελληνικές κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τους δανειστές έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

…»Οι μεταρρυθμίσεις αγνοούνται ή καθυστερούν στην πράξη: η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το κλάδεμα του φουσκωμένου κρατικού μηχανισμού ή το σπάσιμο των καρτέλ των δικηγόρων, και των φαρμακοποιών, των ταξιτζήδων ή των φορτηγατζήδων δεν έγιναν ποτέ.

…»Από τους νόμους που ψηφίστηκαν το 2011 μόνο το 5% εφαρμόζεται αποτελεσματικά.

…»Έτσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παρούσα έκθεση για την Ελλάδα, η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που είχε εξαγγελθεί από το 2010, αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο του 2011, στη συνέχεια, έως το Μάρτιο του 2012, και μετά, για τα τέλη του Ιουνίου του 2012.

…» η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι οι επιθεωρητές της τρόικας θα επιστρέψουν μόνο μετά σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Αθήνα. Και μόνο μετά την έκθεση της τρόικας που θα δώσει το πράσινο φως, δισεκατομμύρια ευρώ των χωρών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ θα εισρεύσουν στην Αθήνα. Χωρίς αυτά, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Ιούλιο, αφού η κυβέρνηση έχει μόνο περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, …και μηνιαίο κόστος € 5.500 δισεκατομμυρίων μόνο για τις συντάξεις, τους μισθούς και τις παροχές.

…»Μια νέα έρευνα, δείχνει ότι τα πρώην κυβερνώντα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα έρθουν και πάλι με απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η προσοχή όμως στρέφεται στον Τσίπρα, ο οποίος αποκρύπτει το γεγονός ότι, παρά την επιτυχία του, είναι εκπρόσωπος μόνο μιας μειοψηφίας. Σύμφωνα με έρευνες, σε τέσσερα πέμπτα του συνόλου των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ και αναμένουν από τους πολιτικούς τους να κάνουν ό,τι χρειάζεται.

…»Ο φουσκωμένος κρατικός μηχανισμός παραμένει: Η Αθήνα έχει έναν υπερβολικά φουσκωμένο κρατικό μηχανισμό, που αποτελείται από περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες. Απαραίτητη είναι η απόλυση αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων  υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων.

…»Ως αποτέλεσμα της ύφεσης, της μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας με μισή καρδιά, και του πολιτικού χάους, ο πυρετός της ελληνικής οικονομίας παραμένει υψηλός. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδα, τα έσοδα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 σε σύγκριση με τις αρχές του 2011 και πάλι μειώθηκαν κατά 6,2%. Το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 21,7%.

…» Ακόμη και τώρα υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα κλείνουν 1000 καταστήματα. Οι καταναλωτικές δαπάνες θα κατρακυλήσουν περαιτέρω το 2012. Η Ελληνική βιομηχανία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της ελληνικής οικονομικής ιστορίας, και εφόσον δεν αντιμετωπιστούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες, θα συνεχίσει να μειώνεται.

…» επίσης δεν προχωράει η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, -το εθνικό κακό – εν μέρει λόγω της έλλειψης πολιτικού θάρρους. Οι επιθεωρητές της ΕΕ υποπτεύονται ότι «στην πραγματικότητα έχει αυξηθεί η αποφυγή πληρωμής φόρων και καταβολής κοινωνικών εισφορών το 2011.” Ούτε οι ιδιώτες, ούτε και οι επιχειρήσεις δείχνουν καμία επιθυμία να πληρώνουν φόρους σε μια εποχή πολιτικού χάους.

…»Οι υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε αγαθά, υπηρεσίες, και θέσεις εργασίας, επίσης, δεν έχουν υλοποιηθεί. Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν μείωσε τα εμπόδια για εγχώριους και ξένους επενδυτές, κατά τη γνώμη των οικονομολόγων του ΙΟΒΕ.

…»Δυόμισι χρόνια από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Ελλάδα, η κατάταξή της στο “Doing Business” της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραμένει ακόμα πίσω από την …Υεμένη. Οι ξένοι επιχειρηματίες αποθαρρύνονται όχι μόνο από τη γραφειοκρατία, αλλά και από τη συνεχιζόμενη ανεξέλεγκτη διαφθορά.

…»Η Ελλάδα στην πρόσφατη λίστα της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, έχει πέσει στην 80η θέση παγκοσμίως, από την 57η , το 2008.

…» Ακόμη και μέσα στην κρίση, η διαφθορά επεκτείνεται και στις άκρες των υπουργείων. Στις αρχές Μαΐου, η αστυνομία συνέλαβε δύο ανώτερους αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, που είχαν απαιτήσει από έναν ιδιοκτήτη ξενοδοχείου στην Κρήτη, 300.000 ευρώ, για να πάρει τα € 3.000.000 της κοινοτικής χρηματοδότησης.»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο:  welt

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ