Βρυξέλλες: Τελειώνετε με το παραμύθι της κατάργησης του μνημονίου

Το πρώτο θύμα σε ένα πόλεμο είναι η αλήθεια. Έτσι και στην περίπτωση των επικείμενων ελληνικών εκλογών ο εσωτερικός δημόσιος διάλογος βρίθει αυταπάτης, μύθου, ανακρίβειας και σκοπιμοτήτων…

Τη στιγμή που με περισσή ευκολία τμήμα του πολιτικού κόσμου μιλάει για «καταγγελία», κατάργηση και «απονομιμοποίηση» του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, γνωστού και ως μνημονίου, ακόμα και οι πιο προοδευτικές φωνές στην Ευρώπη ξεκαθαρίζουν ότι η χρηματοδότηση είναι συνάρτηση της τήρησης των δεσμεύσεων.

Κατάργηση του μνημονίου είτε με νόμο (είτε με ξόρκι – που ταιριάζει περισσότερο στους μαθητευόμενους μάγους) ισοδυναμεί με τερματισμό της χρηματοδότησης. Ο τερματισμός της χρηματοδότησης ισοδυναμεί με στάση πληρωμών, χρεοκοπία, κοινωνική αναταραχή.

Στις Βρυξέλλες η αγανάκτηση με όσους μιλάνε για τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων σα να ήτανε στραγάλια είναι έντονη. Μπορεί στην Ελλάδα να ίπταται ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από τα λεφτά που έχουν δώσει οι εταίροι, στις 16 υπόλοιπες πρωτεύουσες όμως είναι απόλυτα αντιληπτό ότι από το Μάιο του 2010 οι εταίροι έχουν αναλάβει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους της χώρας και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Είναι κατανοητό ότι η αλληλεγγύη των εταίρων έφτασε με την εντολή «ναι, αλλά μη μεγαλώσετε άλλο τη μαύρη τρύπα», όπως είναι απόλυτα αντιληπτό από τις κοινοτικές υπηρεσίες και το eurogroup ότι αυτό θα είναι επίπονο.

Το να πάρει κανείς τα λεφτά λέγοντας «ναι, ναι, ότι πείτε» και σήμερα να φλερτάρει με την ιδέα να μην τα επιστρέψει ή να αθετήσει τη συμφωνία στο κοινό ποινικό δίκαιο ονομάζεται απάτη. Κάπως έτσι το βλέπουν και οι δανειστές.

Δεν υπάρχει κοινοτικός υπάλληλος ή πολιτικός που να μην αναγνωρίζει την ανθρωπιστική διάσταση, τα λάθη, τις δυνατότητες αλλαγών ή τα κακώς κείμενα του μνημονίου όμως ουδείς όσο αλληλέγγυος, ευρωπαϊστής ή φιλέλληνας κι αν είναι δεν πρόκειται να διαγράψει τα δανεικά «γιατί είμαστε ωραίοι».

Τα παραπάνω δεν προκύπτουν μόνο από τις δηλώσει των Σόιμπλε και Μέρκελ, που δικαιούνται να ομιλούν ως οι βασικότεροι χρηματοδότες της χώρας, αλλά και από τις δηλώσεις του σοσιαλιστή Φρ. Ολάντ στο οποίο πολλοί είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους τον τελευταίο καιρό.

Όποιο και αν είναι λοιπόν το αποτέλεσμα των εκλογών το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να έχει υπόψιν ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί να πέσει θύμα απάτης – ειδικά όταν την έχουν ανάγκη…

«Μα δε τους συμφέρει… δε μπορούν να μας πετάξουν από ευρώ».

Μοιάζει με εκβιασμό, απλά όμως είναι ένα από τα πολλά παραμύθια που ακούγονται στο Ελληνικό έδαφος. Τα παραμύθια φυσικά δεν αγοράζουν και πολλά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους διότι οι εταίροι πλέον παίρνουν τα μέτρα τους. Μετά από την δραματική συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων της περασμένης Τετάρτης όπου τέθηκε ευθέως το θέμα του κόστους της εξόδου της Ελλάδας, υπάλληλοι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν επιφορτιστεί με το αποκλειστικό αντικείμενο της αποτύπωσης του κόστους για τα υπόλοιπα κράτη μέλη, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις και την οικονομία εν γένη. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν κύκλοι της Κομισιόν την εντολή επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαρόζο προς τους επιτρόπους Ρεν και Μπαρνιέ, οι οποίοι προΐστανται των σχετικών με την υπόθεση γενικών διευθύνσεων.

Οι συγκεκριμένες «ομάδες εργασίας» που ήδη επικοινωνούν με στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ και θα ετοιμάσουν επιχειρησιακές εκθέσεις πολύ σύντομα, «όπου η αποτύπωση της εξόδου θα γίνεται με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά πέραν πάσας αμφισβητήσεως», μετέφερε στην RealNews πηγή της Κομισιόν, σε άμεση συνάφεια με τις ίδιες τις ομάδες.

Σε λίγες μέρες οι Ευρωπαίοι θα ξέρουν ακριβώς πόσο τους κοστίζει, ακριβώς ποια θα είναι τα προβλήματα και ακριβώς πως θα τα αντιμετωπίσουν αν η Ελλάδα αποφασίσει να πάρει την κάτω βόλτα. Συνεπώς αυτό που προτείνουν οι Βρυξέλλες είναι αντί οι πολίτες και οι πολιτικοί να ψάχνουν την πηγή των δεινών τους στους νεφελίμ, ας αντιμετωπίσουν για μια και μόνη φορά την κατάσταση με σοβαρότητα – αυτή που επιβάλλεται.

Ιστορικά δε έχει αποδειχθεί ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται ούτε να την πατήσει με την απάτη, ούτε να αποδεχθεί τον εκβιασμό.

Πηγή: real.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ