Κινδυνεύουν περισσότερο οι φαλακροί από τον καρκίνο του προστάτη;

Ερευνητές αναφέρουν ότι οι φαλακροί άνδρες που υποβλήθηκαν σε βιοψία του προστάτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που είχαν περισσότερα μαλλιά…

«Οι φαλακροί άνδρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν αν κάνουν έλεγχο νωρίτερα και ίσως, εάν είναι απαραίτητο, και τη βιοψία νωρίτερα”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης δρ Neil Fleshner, καθηγητής της χειρουργικής ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Στη μελέτη, όσο περισσότερα άτομα ήταν φαλακρά, τόσο πιο πιθανό ήταν να είναι περισσότερες οι περιπτώσεις με καρκίνο του προστάτη. Είμαστε 95% βέβαιοι ότι αυτό ισχύει. “

Η πιθανή σχέση ανάμεσα στην ανδρική φαλάκρα και τον καρκίνο του προστάτη έχει εξεταστεί και σε προηγούμενες μελέτες.

Αν και ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι κατανοητός, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανδρικές ορμόνες, γνωστές ως ανδρογόνα, μπορούν να παίξουν σημαντικό  ρόλο τόσο στην φαλάκρα όσο και στον καρκίνο του προστάτη. Τα ανδρογόνα, συμπεριλαμβανομένης και της τεστοστερόνης, μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των μαλλιών και να ενεργοποιήσουν την ανάπτυξη των κυττάρων του προστάτη.

Πιστεύεται ότι η διυδροτεστοστερόνη (DHT) αυξάνεται στους φαλακρούς άνδρες, με αποτέλεσμα τα θυλάκια της τρίχας να συρρικνώνονται σταδιακά. Δεδομένου ότι τα θυλάκια μικραίνουν, η τρίχα εξασθενεί και τελικά σταματά να αυξάνεται. Η DHT έχει ενοχοποιηθεί και για την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

Η συχνότητα της εμφάνισης της φαλάκρας αυξάνεται με την ηλικία, και επηρεάζει περίπου 40 εκατομμύρια άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, στην Ατλάντα.

Περισσότερα:Health News

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ