Εργα βελτίωσης της ποιότητας του πόσιμου νερού στο δήμο Τεμπών

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για το Δήμο Τεμπών. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου : «Προμήθεια, Εγκατάσταση και Λειτουργία Συστήματος Τηλεελέγχου/Τηλεχειρισμού Εγκαταστάσεων Ύδρευσης & Σύστημα Απολύμανσης Πόσιμου Νερού πρώην Δήμου Νέσσωνος», συνολικού προϋπολογισμού 416.970,00 ευρώ (με Φ.Π.Α).

«Είναι ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα του παρεχόμενου πόσιμου νερού στην περιοχή και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Με το έργο αυτό δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Σκοπός του έργου είναι η εγκατάσταση συστήματος τηλε-ελέγχου / τηλεχειρισμού (σύστημα αυτοματισμού και σημάνσεων) που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης του πρώην Δήμου Νέσσωνος και σε περίπτωση ανωμαλιών λειτουργίας θα ειδοποιεί κατάλληλα ώστε να προφυλάσσει την εγκατάσταση από βλάβες.

Το σύστημα αυτοματισμού θα περιλαμβάνει 16 Τοπικούς σταθμούς ελέγχου που θα εγκατασταθούν σε 7 δεξαμενές και 9 γεωτρήσεις του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων του πρώην Δήμου Νέσσωνος. Οι Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου (ΤΣΕ) θα συλλέγουν δεδομένα από τα παροχόμετρα, τα σταθμήμετρα και τα πιεσόμετρα που θα εγκατασταθούν στις δεξαμενές και στις γεωτρήσεις και θα ελέγχουν την λειτουργία των αντλιών των γεωτρήσεων και των αντλιοστασίων. Οι τιμές που θα συλλέγονται από τους ΤΣΕ θα μεταφέρονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ) που θα βρίσκεται στο Δημαρχείο του Δήμου στο Συκούριο, μέσω RF Modem και GSM modem που θα υπάρχουν στους τοπικούς σταθμούς ελέγχου (ΤΣΕ).

Οι τιμές των μετρήσεων που θα φτάνουν στο κεντρικό σύστημα ελέγχου θα αποθηκεύονται στην εσωτερική βάση δεδομένων του λογισμικού τηλεμετρίας – τηλε-εποπτείας και θα είναι προσπελάσιμη από το λογισμικό τηλεμετρίας – τηλε-εποπτείας (SCADA). Όλα αυτά έχουν σαν σκοπό την καλύτερη διαχείριση και εποπτεία του δικτύου ύδρευσης με στόχο να υπάρξουν:

Στατιστικά στοιχεία / δεδομένα από μετρήσεις

Συσχετισμός παραμέτρων και επανακαθορισμός τρόπου λειτουργίας

Το σύστημα τηλε-ελέγχου / τηλεχειρισμού θα καταγράφει από τους τοπικούς σταθμός τις παρακάτω μετρήσεις και ενδείξεις:

Γεωτρήσεις

• Παροχή καταθλιπτικού αγωγού αντλίας γεώτρησης.

• Πίεση καταθλιπτικού αγωγού αντλίας γεώτρησης.

• Ρεύμα λειτουργίας αντλίας γεώτρησης.

• Ενδείξεις κατάστασης / λειτουργίας ηλεκτροκινητήρα αντλίας (λειτουργία, βλάβη, αυτόματο – χειροκίνητο)

Δεξαμενές

• Παροχής αγωγών εισόδου και αγωγών εξόδου της δεξαμενής προς εσωτερικό και εξωτερικό υδραγωγείο.

• Στάθμη δεξαμενής.

• Σύστημα απολύμανσης πόσιμου νερού

Το σύστημα αυτοματισμού θα λειτουργεί παράλληλα με το υφιστάμενο σύστημα αυτοματισμού των γεωτρήσεων και δεξαμενών.

Φορέας Υλοποίησης του έργου που είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας και Κύριςο του έργου τη Δ.Ε.Υ.Α. Τεμπών. Αναμένονται πλέον οι ενέργειες των Φορέων του έργου για την υπογραφή της σχετικής  Σύμβασης και την έναρξη κατασκευής του έργου. Εκ του συνολικού προϋπολογισμού (416.970,00 ευρώ) ποσό 305.947,50 ευρώ αποτελεί τη Δημόσια Δαπάνη και ποσό 33.052,50 ευρώ (ποσοστό 9,75%) την Ιδία Συμμετοχή του Κυρίου του έργου (επιπλέον του Φ.Π.Α. ποσού 77.970 ευρώ( που αποτελεί μη επιλέξιμη δαπάνη για το Ε.Σ.Π.Α.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ