Απειλούνται με χρεοκοπια οι δήμοι

Η οικονομική κρίση δεν έχει φέρει «ντόμινο» λουκέτων μόνο στις επιχειρήσεις. Όλα δείχνουν πως αρχίζει να ενσκήπτει και στους δήμους της χώρας εξαιτίας των μεγάλων περικοπών στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω μνημονίων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η -πλειστάκις, είναι γεγονός- κραυγή απόγνωσης της ΚΕΔΕ στα «ώτα μη ακουόντων» υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης,

ότι οι περικοπές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, στο να κατεβάσουν τα «ρολά» οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ και να αρχίσουν να λειτουργούν στον… αυτόματο πιλότο, καθώς: δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις στοιχειώδεις λειτουργικές τους δαπάνες (χαρτί, ΔΕΗ κτλ.), τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν τις κοινωνικές τους δομές, ενώ η ανάπτυξη θα κινείται «στη χώρα της φαντασίας».

Σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ακυβερνησία που δημιουργεί ασφυκτικό κλίμα για τους δήμους, καθώς βάζει εμπόδια στη στοιχειώδη λειτουργία τους και τους δημιουργεί προβλήματα στο  να μαζέψουν χρήματα. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα ο φόβος που εκφράζεται στις συζητήσεις μεταξύ των δημάρχων είναι ότι «η στάση πληρωμών και άρα η χρεοκοπία της χώρας θα ξεκινήσει -αν δεν έχει ήδη ξεκινήσει- από τους δήμους».  Και η αλήθεια είναι πώς ήδη το «φιτίλι» έχει ανάψει στους δήμους Έδεσσας και Περάματος, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η aftodioikisi.gr.

Μάλιστα, οι δήμαρχοι, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πληροφορίες από σχετικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κούρεμα» της μηνιαίας επιχορήγησης προς τους δήμους από 149,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα σε 105 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μερική στάση πληρωμών στους δήμους, ζήτησε να παραμείνει η επιχορήγηση στα ίδια επίπεδα των 149,5 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ήδη πολλοί δήμοι βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και σε αδυναμία πληρωμής μισθών

Ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους δημάρχους είναι οι φήμες που κυκλοφόρησαν χθες ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να καταβάλει μέχρι τέλος Μαΐου τα οφειλόμενα από τα δημοτικά τέλη, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διέψευσε με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της επιχείρησης Κίμων Στεριώτης.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ