Ο ρόλος του Μπ. Ελλύ στην αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας

Η πορεία εξέλιξης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, αλλά και η πενηντάχρονη προσφορά του Γάλλου επιγραφολόγου, κ. Μπρούνο Ελλύ στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας και στη Θεσσαλία γενικότερα, στο χώρο της αρχαιολογικής έρευνας, αποτελούν τα θέματα  της εκδήλωσης που οργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, την Τρίτη 29 Μαΐου και ώρα 8 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας.

Αναλυτικότερα η εκδήλωση οργανώνεται με αφορμή την φετινή έκδοση του ημερολογίου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, από το Μορφωτικό ίδρυμα, με θεματική ενότητα το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, καθώς και στο πλαίσιο του θεσμού του Ιδρύματος,  που αφορά στη βράβευση προσωπικοτήτων που πρόσφεραν σε διάφορους τομείς στον τόπο μας.

Στο ρόλο του Τύπου στην ανάδειξη του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και στην προσφορά του τιμώμενου Γάλλου ιστορικού και επιγραφολόγου Μπρούνο Ελλύ στη Θεσσαλία θα αναφερθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΘΕΣτΕΕ κ. Χρήστος Μπεχλιβάνος.

Για το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα μιλήσει ο αρχαιολόγος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου κ. Αθανάσιος Τζιαφάλιας, για το συνολικό έργο του τιμώμενου κ. Ελλύ, θα μιλήσει ο εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολόγιου» , κ. Κώστας Σπανός και θα ακολουθήσει η βράβευση του Γάλλου επιγραφολόγου.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπρούνο Ελλύ, επί 50 χρόνια, προσφέρει σημαντικό έργο στη Θεσσαλία, συμβάλλοντας στην αποκάλυψη στοιχείων του ελληνικού πολιτισμού, στο πλαίσιο της μελέτης του πάνω στις επιγραφές που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η πρώτη του έρευνα, που ξεκίνησε το 1961, αφορούσε τις επιγραφές των Γόννων, για τις οποίες εκδόθηκε και σχετικό βιβλίο δύο τόμων το 1974.

Έχει λάβει μέρος σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια, όπου έκανε γνωστές πτυχές της ιστορίας της αρχαίας Θεσσαλίας,  ενώ μελέτες και ανακοινώσεις του, έχουν εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι από τους ανθρώπους που θα μπορούσαμε να τον κατατάξουμε στην κατηγορία των σύγχρονων φιλελλήνων, καθώς δηλώνει μισός Γάλλος και μισός Θεσσαλός, εκφράζοντας τον θαυμασμό του και την αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό, κάνοντάς τα πράξη με την προσφορά του στον εμπλουτισμό νέων στοιχείων στην ιστορία του.

Ο κ. Μπρούνο Ελλύ, έχει κάνει γνωστή την ιστορία της Θεσσαλίας, σε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια  που πραγματοποιήθηκαν στην Λυών της Γαλλίας, όπου και είναι επίτιμος διευθυντής του παραρτήματος του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ