Flame: αποκαλύφτηκε ο πιο σύνθετος κατασκοπευτικός ιός στον κόσμο

Ο πιο σύνθετος ιός των υπολογιστών στον κόσμο, που ονομάζεται Flame και διαθέτει μια σειρά από πολύπλοκες δυνατότητες κατασκοπείας, όπως είναι η ικανότητα να καταγράφει κρυφά συνομιλίες, έχει αποκαλυφτεί. Στόχος του ήταν κράτη της Μέσης Ανατολής, και το Ιράν διέταξε την άμεση επανεξέταση όλων των κρατικών υπολογιστών μετά τον εντοπισμό του…

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι το κακόβουλο λογισμικό ήταν 20 φορές πιο ισχυρό από άλλα γνωστά προγράμματα πολέμου στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένου και του ιού Stuxnet, και θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο από κάποιο κράτος.

Είναι η τρίτη επίθεση στον κυβερνοχώρο με στόχο τα συστήματα στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.

Το Ιράν ισχυρίστηκε ότι η Δύση και το Ισραήλ ενορχηστρώνουν ένα μυστικό πόλεμο δολιοφθοράς στον κυβερνοχώρο, καθώς και στοχευμένες δολοφονίες επιστημόνων του, ως μέρος της διαμάχης που υπάρχει για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ο Stuxnet επιτέθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2010, ενώ ένα σχετικό πρόγραμμα, το Duqu, το όνομά του οποίου προέρχεται από τον κακοποιό στο Star Wars, έκλεψε δεδομένα.

Ο ιός Flame συγκεντρώνει αρχεία δεδομένων, αλλάζει με τηλεχειρισμό τις ρυθμίσεις στους υπολογιστές, ενεργοποιεί μικρόφωνα υπολογιστών και καταγράφει συνομιλίες, βγάζει φωτογραφίες και αντιγράφει από την οθόνη συνομιλίες που γίνονται μέσω μηνυμάτων.

Ο ιός αποκαλύφτηκε από μια ρωσική εταιρεία Διαδικτυακής ασφαλείας που ειδικεύεται στον εντοπισμό κακόβουλων λογισμικών.

Η εταιρεία διέθεσε τον ιό των 20 μεγαμπάιτ και σε άλλους ερευνητές λέγοντας ότι δεν κατανοούν πλήρως το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω ιού, που έχει 100 φορές το μέγεθος ενός συνηθισμένου κακόβουλου λογισμικού.

Τα Kaspersky Labs είπαν ότι το πρόγραμμα κυκλοφόρησε πριν από πέντε χρόνια και έχει μολύνει μηχανές στο Ιράν, το Ισραήλ, το Σουδάν, τη Συρία, το Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

“Εάν ο Flame πέρασε απαρατήρητος για πέντε ολόκληρα χρόνια, το μόνο λογικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα,” είπε ο Roel Schouwenberg, ερευνητής των Kaspersky Security.

Ο καθηγητής Alan Woodward από το τμήμα πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Surrey στην Αγγλία, δήλωσε ο ιός ήταν εξαιρετικά επεμβατικός. Θα μπορούσε να «απορροφά» πληροφορίες από τα χτυπήματα και μόνο στο πληκτρολόγιο και τις φωνές των ανθρώπων που βρίσκονταν τριγύρω.

“Αυτό το λογισμικό δεν δημιουργήθηκε  από κάποιο «βαρεμένο» έφηβο στην κρεβατοκάμαρα του. Είναι μεγάλο, πολύπλοκο και αποσκοπεί στην κλοπή δεδομένων, ενώ παρέμεινε κρυμμένο για πολύ καιρό», είπε.

Ο Flame περιέχει περίπου 20 φορές περισσότερα στοιχεία από τον ιό Stuxnet, που επιτέθηκε τις ιρανικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, δημιουργώντας προβλήματα στις συσκευές  φυγοκέντρησης. Η παραγωγή ουρανίου του Ιράν υπέστη σοβαρό πλήγμα ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του Stuxnet.

Πηγή:The Telegraph

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ