Εξοργισμένος ο Πολωνός πρωθυπουργός με τη γκάφα του Ομπάμα

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk θυμωμένος απαίτησε την Τετάρτη από τον Πρόεδρο Barack Obama να εξηγήσει την αναφορά του για “ένα Πολωνικό στρατόπεδο θανάτου” κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Λευκό Οίκο, λέγοντας ότι η παρατήρηση αυτή δείχνει “άγνοια, έλλειψη γνώσης, κακές προθέσεις” και αποτελεί «διαστρέβλωση της ιστορίας.”…

«Όταν κάποιος λέει “Πολωνικά στρατόπεδα θανάτου”, είναι σαν να μην υπήρχαν οι Ναζί, σαν να μην υπήρχε γερμανική ευθύνη, σαν να μην υπήρχε ο Χίτλερ – και γι αυτό το λόγο η Πολωνική ευαισθησία μας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ  μεγαλύτερη από ένα απλό αίσθημα εθνικής περηφάνιας,” είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Tusk απέρριψε απερίφραστα την έκφραση “λύπης” του εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Tommy Vietor, και χαρακτήρισε ως εντελώς ανεπαρκή την παραδοχή ότι ο Obama «έκανε λάθος».
“Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα, οι αμερικανοί φίλοι μας είναι ικανοί για μια εντονότερη αντίδραση –πιο ξεκάθαρη, που θα εξαλείψει δια παντός τέτοιου είδους λάθη- και όχι μόνο μια απλή διόρθωση και έκφραση λύπης που ακούσαμε από το Λευκό Οίκο, είπε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε στην αγγλική γλώσσα στην επίσημη ιστοσελίδα του.

“Έχουμε λάβει υπόψη την αντίδραση του Λευκού Οίκου, αλλά είναι πιο σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι για την Πολωνία να τελειώσει αυτό το θέμα με τακτ. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται κάποιος σε δοκιμασμένους και εκλεκτούς φίλους, αλλά και έτσι πρέπει να ενεργεί κάποιος για το δικό του συμφέρον. Πιστεύω ότι οι σύμμαχοί μας είναι σε θέση να επιδείξουν τέτοια συμπεριφορά», δήλωσε ο Tusk.

Ο Obama πυροδότησε το διπλωματικό ξέσπασμα την Τρίτη, όταν τίμησε τον Πολωνό αντιστασιακό ήρωα, Jan Karski, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμητική διάκριση της Αμερικής.
“Ο Jan υπηρέτησε ως ταχυμεταφορέας για την πολωνική αντίσταση κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών ημερών του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν από ένα ταξίδι του πέρα από τις γραμμές του εχθρού, μαχητές της αντίστασης του είπαν ότι οι Εβραίοι είχαν μαζικά δολοφονηθεί, και τον έβαλαν λαθραία στο Γκέτο της Βαρσοβίας και στο Πολωνικό στρατόπεδο θανάτου για να τα δει με τα μάτια του, “είπε ο πρόεδρος.

Περισσότερα: yahoo.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ