Μεγάλωσαν τα κεφάλια των Αμερικανών

Τα κεφάλια των λευκών Αμερικανών έχουν γίνει μεγαλύτερα, μακρύτερα και στενότερα από τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι επιστήμονες από το τμήμα Εγκληματολογικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tennessee (UT), Knoxville, δεν έχουν βρει τον λόγο για τις μεταβολές αυτές, ούτε γνωρίζουν αν οφείλονται -κατά κύριο λόγο- στην εξέλιξη ή σε αλλαγές στον τρόπο ζωής...

«Οι ποικίλες αλλαγές που κατέκλυσαν την αμερικανική ζωή κάνουν τον καθορισμό μιας ακριβής αιτίας, μια ατέλειωτα περίπλοκη υπόθεση,” είπε ο  Lee Jantz, συντονιστής του Κέντρου Εγκληματολογικής Ανθρωπολογίας στο UT.

«Είναι πιθανό οι αλλαγές να οφείλονται στην καλύτερης διατροφή, στη μείωση της  βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας, στη λιγότερη σωματική εργασία και το ξεπέρασμα των εθνικών φραγμών στο γάμο», δήλωσε ο Jantz. “Ποιο από αυτά είναι υψίστης σημασίας δεν ξέρουμε.”

Η ομάδα εξέτασε 1.500 κρανία που χρονολογούνται από τα μέσα του 1800 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και διαπίστωσε ότι το μέσο ύψος από τη βάση προς την κορυφή του κρανίου στους άνδρες αυξήθηκε κατά οκτώ χιλιοστά (0,3 ίντσες), ενώ το μέγεθος του κρανίου αυξήθηκε κατά 200 κυβικά εκατοστά, χώρος που ισοδυναμεί με το μέγεθος μιας μπάλας του τένις.

Στις γυναίκες, το ύψος του κρανίου αυξήθηκε κατά επτά χιλιοστά και το μέγεθος του κρανίου αυξήθηκε κατά 180 κυβικά εκατοστά.

Συνολικά, το ύψος του κρανίου έχει αυξηθεί 6,8% από τα τέλη του 1800, σε σύγκριση με την αύξηση 5,6% στο ύψος του σώματος, και 2% μηριαίο οστό. Οι ερευνητές επίσης σημείωσαν ότι το ύψος του κρανίου συνεχίζει να αλλάζει, ενώ η αύξηση στο ύψος του σώματος έχει πρόσφατα επιβραδυνθεί ή να διακοπεί.

Η μελέτη βρήκε επίσης ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί ωριμάζουν νωρίτερα. Ένα άνοιγμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο των οστών του κρανίου έκλεινε στην ηλικία των 20 ετών, αλλά τώρα κλείνει στα 14 στα κορίτσια,  και στα 16 στα αγόρια.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας, η οποία μπορεί να επηρεάζει τις ορμόνες, που με τη σειρά τους αλλάζουν το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης και της ωρίμανσης.

Ο Jantz είπε ότι οι ερευνητές έχουν βρει λιγότερο δραματικές αλλαγές στο σχήμα του κρανίου στην Ευρώπη.

Η μελέτη παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικής ανθρωπολογίας.

Πηγή: Health Day News

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ