Οι άνθρωποι …μυρίζουν την ηλικία των ανθρώπων

Ξεχάστε το Botox και τη βαφή μαλλιών – οι άνθρωποι μπορούν να μυρίσουν την ηλικία σας, σύμφωνα με μια μελέτη. Στις δοκιμές, οι εθελοντές ήταν σε θέση να καταλάβουν ποιος είναι νέος, ποιος μεσήλικας και ποιος ηλικιωμένος, από τη μυρωδιά του σώματός τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τη δημοφιλή αντίληψη,… «η  μυρωδιά των ηλικιωμένων» βαθμολογήθηκε ως λιγότερο έντονη και δυσάρεστη από ό,τι οι οσμές άλλων ηλικιακών ομάδων.

“Παρόμοια με τα άλλα ζώα, οι άνθρωποι μπορούν από την οσμή του σώματος ενός ατόμου  να εντοπίσουν τη βιολογική του ηλικία, να τον αποφύγουν αν είναι άρρωστος, να τον επιλέξουν ή όχι για συνεργάτη, αλλά και να ξεχωρίσουν τον συγγενή από τους μη συγγενείς,» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Johan Lundstrom, από το Monell Chemical Senses Centre στη Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ.

Στον κόσμο των ζώων, οι οσμές που σχετίζονται με την ηλικία, κατευθύνουν την επιλογή συντρόφου. Τα μεγαλύτερα ηλικιακά αρσενικά είναι πιο επιθυμητά, επειδή τα γονίδια τους συνδέονται με τη μακροζωία, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας θηλυκά, με εύθραυστο αναπαραγωγικό σύστημα, αποφεύγονται.

Η μοναδική μυρωδιά που έχουν οι ηλικιωμένοι, αναγνωρίζεται από όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς. Στα ιαπωνικά έχει ακόμη και ειδικό όνομα, kareishu.

Ο Δρ Lundstrom, δήλωσε: «Οι ηλικιωμένοι έχουν μια ευδιάκριτη μυρωδιά στις μασχάλες, την οποία οι νέοι θεωρούν ότι είναι αρκετά ουδέτερη και όχι πολύ δυσάρεστη. Αυτό ήταν έκπληξη, δεδομένης της δημοφιλούς αντίληψης ότι η μυρωδιά των ηλικιωμένων είναι δυσάρεστη.»

Οι οσμές του σώματος είναι αποτέλεσμα μιας “περίπλοκης αλληλεπίδρασης» μεταξύ των εκκρίσεων των αδένων του δέρματος και της βακτηριακής δραστηριότητας, γράφουν οι ερευνητές.

Η σύσταση των αδένων του δέρματος και οι εκκρίσεις αλλάζουν με την ηλικία.

Πηγή: INDEPENDENT

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ