Εκπαιδευτικοί από χώρες της Ευρώπης στον Αμπελώνα

Για δεύτερη  φορά τα τελευταία τρία χρόνια το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα φιλοξένησε εκπαιδευτικούς από την Ευρώπη στα πλαίσια των προγραμμάτων  Δια βίου μάθησης – Comenius. Συγκεκριμένα από την Τρίτη 15 Μαΐου ως την Παρασκευή 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η 4η ευρωπαϊκή συνάντηση  της πολυμερούς σύμπραξης που έχει τίτλο ¨Μικρά καλλιτεχνήματα¨  ή  “Little Masterpieces”. Πήραν μέρος 16 δάσκαλοι από την Ισπανία, Γερμανία,  Αγγλία, Φινλανδία,  Ουγγαρία και Τουρκία. Συντονιστής από το 3ο Δημοτικό Σχολείο είναι ο Σωτήρης Μπλάνας ο οποίος μαζί με την καθηγήτρια Αγγλικών Ειρήνη Θεοδώρογλου και όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου συγκροτούν την παιδαγωγική ομάδα Comenius.

Το θέμα της παρούσας σύμπραξης είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες μέρος του  πολιτισμού των ευρωπαϊκών χωρών  μέσα από τα έργα φημισμένων ζωγράφων  και την καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών και γονιών.

Επιδιώκεται να δοθεί κίνητρο στα παιδιά ώστε να γίνουν δημιουργικά και να αντιληφθούν ότι η τέχνη είναι ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να εκφραστούν μέσα από την τέχνη αναπτύσσοντας έτσι την ευαισθησία τους και φέρνοντάς τα πιο κοντά με παιδιά από άλλες χώρες.

Οι μαθητές μέσω του προγράμματος δημιουργούν μικρά έργα τέχνης,   έρχονται σε επαφή με διαφορετικά κινήματα τέχνης, γράφουν παραμύθια με αφορμή έργα του  κάθε ζωγράφου,   αλληλογραφούν με μαθητές των άλλων χωρών στα αγγλικά,  χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για συλλογή στοιχείων σχετικά με τη χώρα και το ζωγράφο που διαπραγματεύονται κάθε φορά. Επίσης μέσω της πλατφόρμας του e twinning  δάσκαλοι μαθητές και γονείς μπορούν να δουν τις εργασίες μαθητών από όλες τις χώρες.  Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του προγράμματος  είναι ότι στους χώρους του σχολείου υπάρχει μια διαρκής έκθεση όπου εκτίθενται έργα μαθητών και γονιών από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

 Ένα από τα τελικά προϊόντα του προγράμματος που έχει αναλάβει το 3ο δημοτικό σχολείο Αμπελώνα είναι η δημιουργία ενός εικονικού χώρου: ένα ψηφιακό μουσείο όπου θα εκτίθενται τα έργα των μαθητών, των οικογενειών τους, τα οποία θα μπορούν να τα βλέπουν όλοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά και το ευρύτερο κοινό. ( http://tritodimotiko.blogspot.com)

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί την πρώτη μέρα επισκέφτηκαν το ατελιέ-μουσείο του Σπύρου Βασιλείου στην Αθήνα και ξεναγήθηκαν στους χώρους που έζησε και δημιούργησε ο  ζωγράφος. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν  το έργο του, μικρές λεπτομέρειες και τρόπους  για να δουλέψουν με τους μαθητές τους.  Η μέρα έκλεισε με  ξενάγηση στο νέο μουσείο Ακρόπολης από ξενόγλωσσο ξεναγό.

Κατά τη διαμονή τους εδώ  ξεναγήθηκαν  στον Αμπελώνα, στη Λάρισα,  Αλκαζάρ, λόφο Φρουρίου, στο αρχαίο θέατρο και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μια διαφορετική πλευρά ψυχαγωγίας μας, το θερινό σινεμά. Στο σχολείο, οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τις τάξεις, συνομίλησαν με  εκπαιδευτικούς και μαθητές, οι οποίοι  ετοίμασαν και παρουσίασαν μουσική εκδήλωση για το  καλωσόρισμά τους. Στη συνέχεια δάσκαλοι και μαθητές οργάνωσαν εργαστήρια με τις τεχνικές  και τα θέματα  του Έλληνα ζωγράφου για τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

Την τελευταία  μέρα πραγματοποιήθηκε η ετήσια αξιολόγηση του προγράμματος. Το απόγευμα παρακολούθησαν ελληνικούς χορούς από παιδιά του σχολείου και πήραν μέρος σε ένα ελληνικό γλέντι που οργάνωσαν οι δάσκαλοι  στο χώρο του σχολείου  με την συμπαράσταση και την χορηγία γονιών, τοπικών παραγόντων,  του Δήμου Τυρνάβου  και του Συλλόγου Γονέων.  Όλες τις μέρες της φιλοξενίας, ο Σύλλογος Γονέων με τις μητέρες ετοίμαζαν και μαγείρευαν κάθε μεσημέρι σπιτικά παραδοσιακά φαγητά και γλυκά. Στους ξένους προσφέρθηκαν δώρα από το Σύλλογο Δασκάλων, το Σύλλογο Γονέων, καθώς και αναμνηστικά που χορηγήθηκαν από την ΠΕΔ  Λάρισας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Λάρισας. Τέλος επισκέφτηκαν  τα  μοναστήρια των Μετεώρων.

Όπως δήλωσε ο Δντης του σχολείου Σωτήρης Μπλάνας το πρόγραμμα της συνάντησης ήταν πολύ γεμάτο. Αυτό έκανε το έργο της ελληνικής ομάδας πολύ δύσκολο και πιεστικό στο χρόνο. Όμως οι ξένοι εκπαιδευτικοί έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις για την εργασία που γίνεται στο σχολείο, την εγκαρδιότητα με την οποία τους υποδέχθηκαν  και φιλοξένησαν οι δάσκαλοι, οι μαθητές και οι γονείς.  Εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά και από την συμμετοχή, την  στήριξη, στο έργο του σχολείου από τους  γονείς, την τοπική κοινωνία  και τη δημοτική αρχή  που ανταποκρίθηκαν   σε ότι τους ζητήθηκε για την επιτυχία της συνάντησης. Όπως τόνισε ο Δ/ντης του σχολείου και την προηγούμενη φορά οι γονείς ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας αλλά τώρα η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες με αποτέλεσμα ο Σύλλογος Διδασκόντων να οπλίζεται με περισσότερο θάρρος και δύναμη για να συνεχίσει το έργο του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ