«Φερθήκαμε στους Έλληνες ρατσιστικά» λένε οι Ολλανδοί οικονομολόγοι

«Τους Έλληνες τους απορρίψαμε αμέσως με έναν ρατσιστικό τρόπο ως ένα μάτσο τεμπέληδες», είναι εν ολίγοις το συμπέρασμα από τη συζήτηση των δύο γνωστών Ολλανδών οικονομολόγων Arjo Klamer και του Sylvester Eijffinger που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Financieele Dagblad»…

Η Ευρωζώνη σε δέκα χρόνια θα είναι παρελθόν είχε προβλέψει ο οικονομολόγος Klamer από το Ρότερνταμ το 2001, μόλις λίγες μέρες πριν εκδοθούν τα πρώτα ευρώ από τις αυτόματες μηχανές ΑΤΜ. Έτσι έβαλε στοίχημα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Τίλμπουρχ Eijffinger, ο οποίος είχε πολύ εμπιστοσύνη στο μέλλον του κοινού μας νομίσματος.

Ακόμα πληρώνουμε με ευρώ, άρα ο καθηγητής Eijffinger έχει νικήσει το στοίχημα. Αλλά όμως η ευρωζώνη παραπαίει. Έχει λοιπόν δίκιο ο οικονομολόγος Klamer;

Klamer: Αυτό δεν μπορείς να το επιβάλλεις. Η στάση μας απέναντι στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστική από αυτήν την άποψη. Εάν η επαρχία Limburg απειλείται με πτώχευση από μία ομάδα διεφθαρμένων διοικητών, εμείς οι Ολλανδοί, χωρίς αμφιβολία, θα κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε οι κάτοικοι του Limburg να μην το καταλάβουν.

Τους Έλληνες τους απορρίψαμε αμέσως με έναν ρατσιστικό τρόπο ως ένα «μάτσο τεμπέληδες», ενώ είναι τόσο σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι, όπως εσύ και εγώ. Απλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε.

Eijffinger: Με τα μέτρα κρίσης των τελευταίων δύο ετών, η Ελλάδα ήταν διαχειρίσιμη, αλλά την παράτησαν γι’ αυτό έγινε αιτία μόλυνσης (μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες). Όλα έγιναν «πολύ λίγο, πολύ αργά».

Ποία είναι η εναλλακτική λύση; Κύριε Klamer, πριν δώδεκα χρόνια, είχατε μία θεμιτή θέση. Τότε η επιστροφή ήταν δυνατή. Τώρα τα έξοδα μιας διάλυσης της Ευρωζώνης θα είναι τεράστια. Δανεικά χρήματα, για παράδειγμα εκατοντάδες για να μην πούμε και χιλιάδες δισεκατομμύρια δεν θα τα πάρουμε πίσω. Μία διαφυγή είναι σχεδόν αδύνατη. Θα μπορούσαμε τώρα, ίσως, από οικονομικής απόψεως να αποχαιρετίσουμε τους Έλληνες. Αλλά μας πήρε δύο χρόνια για την Ελλάδα, η οποία αποτελεί μόνο το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης, να την κρατήσουμε (στην ευρωζώνη).

Εκτιμώ ότι μία κατάρρευση της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης θα κοστίσει γύρω στα 10.000 δισεκατομμύρια σε απώλειες κεφαλαίων και απώλειες ευημερίας. Ως εκ τούτου, η τιμή ενός καλά εφοδιασμένου ταμείου έκτακτης ανάγκης, για παράδειγμα με 1.200 δισεκατομμύρια ευρώ, και μία διάσωση της Ελλάδας μάς συμφέρει καλύτερα.

Klamer: Η Ευρωζώνη μας έχει κάνει τεμπέληδες. Επειδή τόσο εύκολα μπορούσαμε να εξάγουμε προς την Ιταλία και προς την Ελλάδα, κανένας δεν έκανε τον κόπο να επικεντρωθεί στις αναδυόμενες αγορές. Το εμπόριο με την Κίνα και με τη Βραζιλία το έχουμε παραμελήσει. Σε ό, τι αφορά στο μέλλον: Πιστεύω καλύτερα σε μικρές περιοχές. Όσο περισσότερα νομίσματα, τόσο καλύτερα.
Πηγή: tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ