Επτά προτάσεις διακυβέρνησης από τη ΔΗΜΑΡ

Τα επτά σημεία που θα καταθέσει η ΔΗΜΑΡ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος στη Λάρισα. Όπως αναφέρθηκε η Δημοκρατική Αριστερά κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών προσπάθησε και για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς και στη συνέχεια για σχηματισμό Οικουμενικής κυβέρνησης. Τα άλλα κόμματα για δικούς τους λόγους  δεν ακολούθησαν.

Έτσι σε λίγες μέρες οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες να ψηφίσουν. Πλέον τίθεται από όλους επιτακτικό το ερώτημα: “Τι θα συμβεί στις 18;”, “Θα σχηματιστεί κυβέρνηση;”

Σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος η Δημοκρατική Αριστερά δεσμεύτηκε χωρίς αποκλεισμούς  ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

«Θεωρούμε ότι η στήριξη ή η συμμετοχή  μας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση δεν είναι λευκό χαρτί. Η αυριανή κυβέρνηση πρέπει να αποτελείται από φερέγγυα πρόσωπα, να είναι αποτελεσματική και σταθερή. Πρέπει να είναι μια κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό δηλαδή να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εξυπηρετεί τη δυνατότητα απαγκίστρωσης από το μνημόνιο.

Και βέβαια αυτός ο προσανατολισμός θα υλοποιηθεί πρακτικά μέσα από προγραμματικές συμφωνίες. Δηλαδή πρέπει να δεσμευτούμε εγγράφως σε μια σειρά από συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι ανάγκη να  υλοποιηθούν  αμέσως», ανέφεραν χαρακτηριστικά και υπογράμμισαν ότι η Δημοκρατική Αριστερά κοινοποίησε ήδη τις προτάσεις της και το σχέδιό της για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ουσιαστικά γνωστοποίησε τις προτάσεις που θα θέσει στο τραπέζι. Θεωρούμε ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ξέρουν τι ακριβώς θα προτείνουμε στα άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Περιμένουμε και από τα άλλα κόμματα (τα οποία μέχρι στιγμής αναπαράγουν αντιφατικές μεταξύ τους θέσεις και αλληλοαναιρούμενες προτάσεις ανάλογα  με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται κάθε φορά) έστω και την τελευταία στιγμή να δεσμευτούν σε σαφείς και καθαρές προτάσεις ώστε να διευκολυνθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις και να μην οδηγηθούμε σε «άλμα στο κενό».

Ο Φώτης Κουβέλης παρουσίασε επτά θέσεις που αποτελούν την προγραμματική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας προκειμένου να υπάρξει άμεσα κυβέρνηση.

Τα επτά σημεία της πρότασης της ΔΗΜΑΡ αφορούν δέσμες προτάσεων  για :

1. την Κάθαρση του πολιτικού συστήματος  [Ψήφιση νόμου για αναδρομικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, Γ.Γ Υπουργείων. Δήμευση όσων αποκτήθηκαν παράνομα. Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας με δραστική μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων. Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης. Αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής.]

2. τη Σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο [Επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2017. Αλλαγή  ρυθμίσεων του μνημονίου, Πάγωμα των περικοπών του Ιουνίου σε μισθούς και συντάξεις. Κατάργηση της Πράξης για τη μείωση του κατώτατου μισθού. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της μετενέργειας. Προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και πάταξη της φοροδιαφυγής. Μηχανοργάνωση και γενικευμένη εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος. Καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες». Λιγότερους φόρους από τους αδύναμους-Περισσότερους από τους ισχυρούς. Αύξηση του αφορολογήτου. Φορολόγηση της ακίνητης Εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας. Εντοπισμός και φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες στην αλλοδαπή. Θέσπιση νόμου που θα υποχρεώνει όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας να δηλώνουν τη συμμετοχή τους σε εξωχώριες (offshore) εταιρείες και επιβολή αντίστοιχου φόρου.]

3. την Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας [Αναπτυξιακό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.]

4. την Αγροτική ανάπτυξη της υπαίθρου  [Άμεση επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων καθώς και δικαιότερη κατανομή τους, στροφή στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με παροχή γης, τεχνογνωσίας και κεφαλαίου σε αγρότες και χιλιάδες άνεργους νέους].

5. τη Μεταναστευτική πολιτική   [Εγγύηση της Νομιμότητας και της Ασφάλειας ως ατομικού δικαιώματος και ως δημόσιου αγαθού για όλους: Έλληνες και νόμιμους μετανάστες. Εφαρμογή του νόμου για τους παράνομους μετανάστες. Ανασυγκρότηση των πόλεων και των υποβαθμισμένων γειτονιών με χρηματοδότηση μέσω της ένταξης των επτά μεγάλων δήμων της χώρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης Πόλεων.]

6. την Υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους  [νομοθετικές ρυθμίσεις για δίχτυ προστασίας σε άνεργους και φτωχούς, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα].

7. την Εξωτερική πολιτική [Υπογραφή μορατόριουμ με την Τουρκία για τους εξοπλισμούς και επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων.

«Στη βάση των προηγούμενων δεσμεύσεων :Ζητούμε  από τους Έλληνες πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να αναδείξουν τη ΔΗΜΑΡ σε ισχυρή, ρυθμιστική δύναμη.

Ζητούμε από τους Έλληνες να μας δώσουν τη δυνατότητα να πάρουμε την τρίτη εντολή. Γιατί μπορούμε με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας να βοηθήσουμε τον τόπο.

Δώστε μας εντολή για λύση», κατέληξαν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ