Suu Kyi: 21 χρόνια αργότερα η ομιλία αποδοχής του Νόμπελ Ειρήνης

Μετά από 21 χρόνια, η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βιρμανίας, Aung San Suu Kyi, είναι έτοιμη να κάνει την ομιλία αποδοχής του  Νόμπελ Ειρήνης. Η 66χρονη, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών σε κατ ‘οίκον περιορισμό από τη στρατιωτική δικτατορία στο Μιανμάρ, γίνεται πανηγυρικά δεκτή αυτό το μήνα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες…

Η Νορβηγική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι ηγέτες περίμεναν με αγωνία την ομιλία του Σαββάτου στο Δημαρχείο του Όσλο από την Suu Kyi, η οποία κέρδισε την υψηλότερη διπλωματική τιμή του κόσμου το 1991.

Η Suu Kyi είπε ότι ποτέ δεν αμφέβαλε ότι θα ταξιδέψει μία ημέρα στο Όσλο: “Ναι, φυσικά, εγώ πάντα το πίστευα. Γι’ αυτό έχω πει ότι την πρώτη φορά που θα ταξιδέψω  στο εξωτερικό, θα πάω στη Νορβηγία», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε κατ ‘οίκον περιορισμό, η Suu Kyi έλαβε το βραβείο το 1991 και χρησιμοποίησε τη χρηματική ανταμοιβή για να δημιουργήσει προγράμματα υποτροφιών για τους νέους της Βιρμανίας. Οι δύο έφηβοι -τότε- γιοί της, που ζούσαν στη Βρετανία, παρέλαβαν για λογαριασμό της το βραβείο εκείνη τη χρονιά.

Περισσότερα: msnbc.msn.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ