Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Νέες ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου γεννούν τα ευρήματα επιστημόνων από το πανεπιστήμιου του Λιντς στη Βρετανία, οι οποίοι ανακάλυψαν πως ένας  ιός του κοινού κρυολογήματος  μπορεί να καταστρέψει τους καρκινικούς όγκους, αποφεύγοντας παράλληλα και μία επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος…

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες ο ρεοϊός, που ευθύνεται για τα κοινά κρυολογήματα και ορισμένες στομαχικές διαταραχές, έχει την ικανότητα να επιτίθεται και να συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους, ενισχύοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.

Στόχος των επιστημόνων είναι να καταφέρουν να χορηγήσουν τον εν λόγω ιό χωρίς να δεχτεί επίθεση από το ανοσοποιητικό και παράλληλα να τον οδηγήσουν στους καρκινικούς όγκους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Λιντς, που δημοσίευσαν την έρευνά τους Science Translational Medicine, αν ο ιός χορηγηθεί με ενδοφλέβια ένεση τότε προσκολλάται στα αιμοσφαίρια τα οποία χρησιμοποιεί ως προστασία από το ανοσοποιητικό αλλά και ως μέσο για να φτάσει στους καρκινικούς όγκους.

Μόλις ο ρεοϊός εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα τους επιτίθεται και τα καταστρέφει, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται και αυτό με τη σειρά του, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τους καρκινικούς όγκους.

Ο Kevin Harrington, από το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος ήταν και ένας από τους επικεφαλής της μελέτης, τονίζει πως «τα αποτελέσματα των ερευνών δημιουργούν πολλές ελπίδες» για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Είναι μία πολύ ευχάριστη είδηση ότι αυτή η θεραπεία γίνεται με μία απλή ενδοφλέβια ένεση», σημειώνει σύμφωνα με την Telegraph ο Kevin Harrington, καθώς σε αντίθεση με την απευθείας χορήγηση στους καρκινικούς όγκους αυτή η μέθοδος ενδέχεται να μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό καρκίνων.

Ο ίδιος επισημαίνει πως από την έρευνα προκύπτει πως ο αντικαρκινικός ρεοϊός στοχεύει και επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Η Julie Sharp από το ίδρυμα της Βρετανίας «Cancer Research» που χρηματοδοτεί εν μέρει την έρευνα σημειώνει πως «είναι μία πολλά υποσχόμενη μελέτη και δείχνει πως ο ρεοϊός μπορεί να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό, να φτάσει στα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέψει». «Ανυπομονούμε να δούμε τα αποτελέσματα των δοκιμών και να τελικά θα μπορέσει να αποτελέσει μέρος μίας αντικαρκινικής θεραπείας».

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 10 ασθενείς με καρκίνο στο έντερο, που έχει κάνει μετάσταση και στο ήπαρ. Οι ασθενείς έλαβαν έως και πέντε δόσεις ρεοϊού  σε μερικές εβδομάδες, λίγο πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν όλες οι δοκιμές έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα τότε η αντικαρκινική θεραπεία με ρεοϊούς θα κυκλοφορήσει το 2015.

Πηγή: tvxs.gr/

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ