Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές των Times της Νέας Υόρκης, η νίκη του Σαμαρά λειτουργεί υπέρ της γερμανικής επιμονής στην λιτότητα. Παρόλο που η επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ηρέμησε τις αγορές και δημιούργησε προσδοκίες για τη διάσωση του Ευρώ, οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν ακόμα πολλά στο μυαλό τους…
Εν αναμονή της επιστροφής της τρόικας και της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με την νέα ελληνική κυβέρνηση, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες δίνουν και παίρνουν.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκτιμήσεις για πιθανή επικράτηση αντιμνημονιακών φωνών στην Ελλάδα, είχε κάνει πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποστηρίξουν μία πιο ήπια συμπεριφορά προς τη χώρα.
Η εκλογή Ολάντ και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στη γηραιά ήπειρο, έφερε απότομα στο προσκήνιο το ζήτημα της ανάπτυξης και της χαλάρωσης των προγραμμάτων λιτότητας. Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές της εφημερίδας όμως, η νίκη του Σαμαρά λειτουργεί υπέρ της γερμανικής επιμονής στη λιτότητα, μιας και στην περίπτωση που νικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ η κ. Μέρκελ θα αναγκαζόταν να αλλάξει πλεύση – εάν ήθελε να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, η νίκη Σαμαρά μπορεί να καθυστερήσει την συντονισμένη προώθηση της ανάπτυξης από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς και τις σκληρές επιλογές στο εσωτερικό της Ευρώπης, με βαθύτερη ενοποίηση, που είναι πιθανόν να αποβεί απαραίτητη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
«Έτσι λοιπόν, μετά και τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς, στο περιθώριο του G20, παρατηρούμε το πολιτικό παράδοξο της επιστροφής στη λιτότητα».
Συνεπώς, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στην Αθήνα αναμένεται να «απολαύσει» την επιμήκυνση του χρονικού ορίζοντα του δημοσιονομικού προγράμματος, καθώς και ενισχυμένα κονδύλια από την κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά θα πρέπει να δείξει την έμπρακτη δέσμευσή της στα συμφωνηθέντα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα πάντα με την έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, ενώ η αβεβαιότητα των τελευταίων εβδομάδων δείχνει να καταλαγιάζει, το ελληνικό ζήτημα επιστρέφει στην πρότερη του κατάσταση, και μπορεί να χαρακτηριστεί ως η συνέχιση των ελληνικών προσπαθειών να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων τους με σκοπό να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.