Επαφές του Μ. Χαρακόπουλου στη Λάρισα

«Η ενημέρωση για τα τρέχοντα προβλήματα, που έχουν βαλτώσει λόγω των δυο συνεχόμενων εκλογικών περιόδων, αποτελεί ουσιαστική βάση προκειμένου, με τον υπουργό κ. Τσαυτάρη, να ανταπεξέλθουμε άμεσα και αποτελεσματικά στα καθήκοντά μας» τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τις συναντήσεις που είχε με τις Διοικήσεις  του παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤΕ.Ε), του Γεωπονικού Συλλόγου και της ΕΑΣ Λάρισας.

 

Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε, επίσης και τα εξής: «Τους εκπροσώπους των αγροτών και τους γεωτεχνικούς τους θεωρούμε πολύτιμους συνεργάτες στην χάραξη της αγροτικής πολιτικής. Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας ενόψει της νέας ΚΑΠ είναι πολύ μεγάλες, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τους κοινοτικούς πόρους που θα έρθουν στη χώρα το επόμενο διάστημα. Η Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας έχει προτάξει τα ζητήματα της πρωτογενούς παραγωγής. Θεωρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας, μαζί με την ναυτιλία και τον τουρισμό, είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της χώρας, είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Το πλαίσιο δράσης μας το θέτουν με το κείμενο συμφωνίας οι πολιτικοί αρχηγοί. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους γεωτεχνικούς, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις στρεβλώσεις και στις καθυστερήσεις των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και των σχεδίων βελτίωσης, την χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων στον αγροτικό τομέα, την αναβάθμιση του ρόλου του γεωτεχνικού στην σύγχρονη αγροτική παραγωγή, την στελέχωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου, τις δυνατότητες αξιοποίησης φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων για τις σύγχρονες καλλιέργειες, τα έργα υποδομής για τους υδατικούς πόρους και τις διαβουλεύσεις για τη νέα ΚΑΠ.

Στη συνάντηση με την ΕΑΣ, συζητήθηκαν πάγια αιτήματα των αγροτών όπως οι έγκαιρες πληρωμές, η μείωση του κόστους παραγωγής, η επανεξέταση σημείων του νόμου για τους συνεταιρισμούς, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι δυσκολίες της πρακτικής εφαρμογής των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, οι κλοπές εξοπλισμού της ΔΕΗ σε γεωτρήσεις, η ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας και κυρίως η έλλειψη ρευστότητας που γιγαντώνει όλα τα προηγούμενα προβλήματα. Τέλος τέθηκε με έμφαση το πρόβλημα με το «πράσινο σκουλήκι» στις βαμβακαλλιέργειες και η ανάγκη για έγκριση χρήσης εναλλακτικών φυτοφαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες καλλιέργειες.

 

Παρόντες στις συναντήσεις ήταν το προεδρείο και μέλη της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, καθώς και το προεδρείο και μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ Λάρισας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ