Θα προτιμούσατε να έχετε χρήματα ή να σας σέβονται;

Σύμφωνα με ερευνητές του Haas School of Business του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, το πόσο σε σέβονται και σε θαυμάζουν οι γύρω σου συμβάλλει περισσότερο στην ευτυχία σου από το περιεχόμενο του τραπεζικού σου λογαριασμού…

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από τέσσερις μελέτες μεταξύ των εγγεγραμμένων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών σε MBA (Management Business Administration) πρόγραμμα. Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν έδειξαν ότι ο σεβασμός από τους άλλους σχετίζεται με την ευτυχία και την ευημερία πολύ πιο έντονα από την οικονομική επιτυχία.

“Έμεινα έκπληκτος με το πόσο ρευστό ήταν αυτό το φαινόμενο,» είπε ο συγγραφέας και ψυχολόγος Cameron Anderson. “Η ευτυχία κάποιου, ακόμα και σε διάστημα εννέα μηνών, ανεβοκατεβαίνει, ανάλογα με την εκτίμηση που τρέφουν οι άλλοι στο πρόσωπό του.”

Ο Anderson πιστεύει ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, γιατί οι άνθρωποι γρήγορα προσαρμόζονται στο νέο επίπεδο πλούτου, καθιστώντας οποιαδήποτε εφήμερη ικανοποίηση περαστική και μη βιώσιμη. Οι νικητές των διαγωνισμών, για παράδειγμα, βιώνουν μια προσωρινή αύξηση του επιπέδου ευτυχίας τους, αλλά γρήγορα επανέρχονται στο αρχικό τους επίπεδο.

“Προφανώς το να σε σέβονται, να έχεις επιρροή, και να είσαι κοινωνικός δεν παλιώνουν ποτέ», είπε.

Ο σεβασμός είναι πιο σημαντικός, «γεμίζει» την ψυχή σου και συχνά ακολουθείται και από την οικονομική επιτυχία. Η κοινωνική αποδοχή οδηγεί στην αληθινή αυτοεκτίμηση, ενώ η οικονομική κατάσταση λέει περισσότερα για το τι έχετε κάνει και από πού έρχεστε, και λιγότερα για το ποιος πραγματικά είσαι.

Περισσότερα: forbes.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ