Στα ύψη τα κρούσματα βίας κατά των παιδιών

Η οικονομική κρίση εκτός από την εξαθλίωση των περισσοτέρων Ελλήνων έφερε αύξηση και στα περιστατικά παραμέλησης και σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας στα παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος…

Ειδικότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 (ως τις 15 Ιουνίου) οι κλήσεις που έλαβε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και αφορούσαν σε εξειδικευμένα θέματα παιδιών αυξήθηκαν κατά 44% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2011 (33.232 κλήσεις έναντι 18.601 πέρυσι).

Οι κλήσεις αφορούσαν σε θέματα υγείας, περιστατικά οικογενειών με οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, παιδιά σε κίνδυνο, συμβουλευτική παιδιών/ γονέων, πληροφορίες για διαδικαστικά θέματα που αφορούν σε παιδιά και αιτήματα φιλοξενίας παιδιών. Στην τελευταία περίπτωση οι κλήσεις παρουσίασαν αύξηση σε ποσοστό 60% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 (4.755) σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2011 (1.873).

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται ένα βήμα πριν να ανοίξει τις πόρτες σε δύο νέα σπίτια για να φιλοξενήσει τα 60 παιδιά που κινδυνεύουν. Το πρώτο βρίσκεται στο Αίγιο, όπου θα φιλοξενηθούν 40 παιδιά και το δεύτερο θα λειτουργήσει στο Αγρίνιο για περίπου 20 παιδιά, στο πλαίσιο του προγράμματος Ημερήσιας Φροντίδας.

Όπως επισήμανε ο κ.Γιαννόπουλος κατά τη συνέντευξη τύπου, ήδη λειτουργούν συνολικά 11 σπίτια που φιλοξενούν 284 παιδιά, όμως δεν επαρκούν. Λόγω έλλειψης χώρων το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει απορρίψει τις αιτήσεις φιλοξενίας για 231 παιδιά κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012

«Η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας, η υπολειτουργία ή παύση λειτουργίας ιδρυμάτων, η αύξηση των καταγγελιών και η έλλειψη κατάλληλων και εξειδικευμένων δομών φιλοξενίας καταδικάζουν παιδιά κακοποιημένα και παραμελημένα να παραμένουν εγκλωβισμένα στο ακατάλληλο περιβάλλον που ζουν ή να παραμένουν εγκαταλελειμμένα στα νοσοκομεία παίδων» παρατήρησε.

Όσοι ενδιαφέρονται να στηρίξουν τη λειτουργία των δύο νέων σπιτιών του «Χαμόγελου του Παιδιού» μπορούν να στέλνουν μήνυμα από κινητό στο 54020 γράφοντας τη λέξη «ΧΑΜΟΓΕΛΟ» ή «XAMOGELO» (χρέωση 2,46 ευρώ ανά μήνυμα) ή να παίρνουν τηλέφωνο από σταθερό και κινητό στο 14545 (χρέωση από σταθερό 2,28 ευρώ ανά κλήση και από κινητό 2,46 ευρώ ανά κλήση).

Πηγή: paraskhnio

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ