Νέα τεχνο-παράθυρα θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς

Γερμανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα νέα τεχνο-παράθυρα θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς. Τα κανονικά τζάμια μπλοκάρουν το μπλε φως. Το μπλε φως ρυθμίζει το «βιολογικό ρολόι» των ανθρώπων, που μας λέει πότε να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε – και η στέρηση του μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάθεση και την υγεία...

Ένα νέο γυαλί, που ονομάζεται «Uniglas Vital» έχει σχεδιαστεί για να αφήνει να περνά το μπλε φως, χρησιμοποιώντας μια ειδική επίστρωση  και δημιουργώντας την ίδια αίσθηση με ένα ανοιχτό παράθυρο.

Τα σύγχρονα θερμομονωτικά, αντηλιακά τζάμια για γραφεία και σπίτια δεν έχουν βελτιστοποιηθεί ώστε να επιτρέπουν το φως που διέπει την ορμονική ισορροπία μας να τα διαπερνά.

Το Uniglas Vital ανακοινώθηκε από την Fraunhofer αυτή την εβδομάδα – αν και ακόμη δεν υπάρχει τιμή ή ημερομηνία έκδοσης.

Το μπλε φως δεν είναι το φωτεινότερο χρώμα που μπορούμε να δούμε – αλλά είναι αυτό που διέπει τους «κιρκαδικούς ρυθμούς», το βιολογικό ρολόι, που λέει στους ανθρώπους πότε να κοιμηθούν και πότε να ξυπνήσουν.

Το μυστικό είναι μια ειδική, μακράς διαρκείας και σχεδόν ανεπαίσθητη ανόργανη επίστρωση που είναι μόνο 0,1 μικρόμετρα πάχος, σχεδιασμένη έτσι ώστε να τη διαπερνά όσο το δυνατόν περισσότερο μπλε φως.

Το γυαλί μεταδίδει το φως σε μήκη κύματος μεταξύ 450 και 500 νανομέτρων – όπου οι επιπτώσεις του μπλε φωτός είναι ισχυρότερες.

Πηγή: dailymail.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ