Πόλεμος για το πόσιμο νερό μεταξύ δήμου Κιλελέρ και ΔΕΥΑ Λάρισας

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του δήμου Κιλελέρ και της ΔΕΥΑ Λάρισας μετά την απόφαση της επιχείρησης να προχωρήσει σε διακοπή της υδροδότησης δημοτικών κοινοτήτων του δήμου Κιλελέρ εξαιτίας οφειλών της ΔΕΥΑ Κιλελέρ που ξεπερνούν τις 800.000 ευρώ. Χθες ο δήμαρχος Κιλελέρ με ανακοίνωσή του έκανε λόγο για απαράδεκτη πολιτική απόφαση της ΔΕΥΑΛ, ενώ σήμερα η διοίκηση της επιχείρησης με επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος κ. Καλαμπαλίκης επιρρίπτει ευθύνες για τις διακοπές στο δήμαρχο και στη διοίκηση της ΔΕΥΑ Κιλελέρ.

Ο δήμαρχος κ. Ρ. Κομήτσας στην επιστολή του ανέφερε ότι θα πρέπει να ντρέπονται όσοι απεργάστηκαν και υλοποίησαν το σχέδιο της διακοπής της υδροδότησης σε Μελισσοχώρι και Ομορφοχώρι, αφού είναι προφανές ότι η απόφασή τους λήφθηκε για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και χωρίς να υπολογίζουν τί θα απογίνουν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής.

Παράλληλα κάνει λόγο για υπέρογκη χρέωση του νερού υποστηρίζοντας ότι η διακοπή της υδροδότησης ήρθε να προστεθεί στην πρόσφατη αρνητική απάντηση της ΔΕΥΑΛ στο αίτημα που κατέθεσε η ΔΕΥΑ Κιλελέρ για τη μείωση του κόστους προμήθειας του νερού από το οποίο υδρεύονται Μελισσοχώρι, Ομορφοχώρι, Νίκαια και Ν. Καρύες, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στη ΔΕΥΑ Κιλελέρ να μειώσει την τιμή του νερού, αντίστοιχα, στα χωριά αυτά.

«Η προμήθεια του νερού από τη ΔΕΥΑΛ είναι εξαιρετικά ακριβή υπόθεση. Ούτε πετρέλαιο να αγοράζαμε δε θα πληρώναμε τέτοια ποσά. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες ότι η ΔΕΥΑΛ χρεώνει την εξωφρενική τιμή των 60λεπτών +ΦΠΑ (13%) για κάθε κυβικό μέτρο νερού που στέλνει στα χωριά του Δήμου Κιλελέρ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή προμήθειας νερού μεταξύ ΔΕΥΑ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πιθανότατα σε ολόκληρη την Ευρώπη», σημειώνει ξεκαθαρίζοντας ότι η δημοτική αρχή Κιλελέρ δεν πρόκειται να επιτρέψει οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου και του Ομορφοχωρίου να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα αποφάσεων που ενσαρκώνουν όχι μόνο τον πολιτικό αμοραλισμό της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ αλλά και αποκαλύπτουν μία νοοτροπία που αντιμετωπίζει το νερό όχι σαν κοινωνικό αγαθό αλλά σαν περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης από την τιμολογιακή πολιτική της οποίας έχει δημιουργηθεί τεράστιο αποθεματικό στα ταμεία της.

Η ΔΕΥΑ Λάρισας

Σχετικά με τη διαμαρτυρία του Δήμου Κιλελέρ για την διακοπή υδροδότησης δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου από τη ΔΕΥΑΛ, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Καλαμπαλίκης επισημαίνει τα εξής:

«Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι»! Αντί να «φωνάζει» η ΔΕΥΑΛ για τους απλήρωτους λογαριασμούς ετών από το Δήμο Κιλελέρ και την Δημοτική του Επιχείρηση, φωνάζει ο Δήμαρχος Κιλελέρ, ξεπερνώντας κάθε όριο θράσους.  Και μάλιστα «φωνάζει» μετά από πολλούς μήνες σιωπής, στις επανειλημμένες και απανωτές ειδοποιήσεις της ΔΕΥΑΛ. Επί μήνες ο κ. Κομήτσας απαξιούσε να απαντήσει στις επιστολές της ΔΕΥΑΛ και τώρα διαμαρτύρεται. Όμως, σ’ όλο αυτό το διάστημα της ένοχης σιωπής του, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης του Δήμου του, εισέπραττε κανονικά τους λογαριασμούς των δημοτών που τώρα άφησε χωρίς νερό.

Φταίει αλήθεια η ΔΕΥΑΛ που εξάντλησε την υπομονή της στις 862.000 ευρώ χρέος και την πλήρη αδιαφορία των υπευθύνων, ή ο Δήμος Κιλελέρ που ενώ εισπράττει κανονικά τα τέλη ύδρευσης, δεν τα αποδίδει – όπως οφείλει – στη ΔΕΥΑΛ; Φταίει η ΔΕΥΑΛ που ο Δήμος Κιλελέρ αδιαφορούσε πλήρως και δεν πήρε ούτε ένα τηλέφωνο για να συζητήσει έστω κάποιες πιθανότητες μιας ακόμα ρύθμισης. Ή μήπως ο Δήμαρχος Κιλελέρ νομίζει πως με τις κορώνες για «κοινωνική πολιτική» εξοφλούνται οι λογαριασμοί;  Από τα μέσα Ιουνίου, γνώριζε άλλωστε μέσω επιστολής της ΔΕΥΑΛ, πως στις 2 Ιουλίου θα προχωρούσαμε στη διακοπή της υδροδότησης, αλλά και πάλι εσιώπησε και αδιαφόρησε.

Τώρα κατηγορεί ο κ. Κομήτσας τη ΔΕΥΑΛ και το Δήμο Λάρισας για έλλειψη κοινωνικής πολιτικής!!! Η ΔΕΥΑΛ έδειξε το κοινωνικό της πρόσωπο και με τις απανωτές ρυθμίσεις των οφειλών του Δήμου Κιλελέρ, αλλά και με την άμεση ανταπόκριση της αφού επανασύνδεσε το νερό, μία ώρα μετά την διακοπή, όταν επιτέλους εδέησε να εμφανιστεί στο τηλέφωνο ο πρόεδρος της Επιχείρησης του Κιλελέρ κ. Σκρίμπας. Χωρίς φυσικά να πληρωθεί κανένας λογαριασμός, απλά με την υπόσχεση του ότι θα το …συζητήσουμε. Άντε να συζητήσουμε, για πόσο ακόμα με τις κορώνες και τις φωνές ο Δήμος Κιλελέρ θα κρύβεται από τους δημότες του. Για πόσο ακόμα θα εισπράττει τους λογαριασμούς χωρίς να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του.

Απλά να θυμίσουμε στον κ. Κομήτσα, αλλά και στους δημότες του, ότι ενώ η τιμή του νερού από τη ΔΕΥΑΛ είναι (όντως) στα 0.60 ευρώ το κυβικό, ενώ εκείνοι πληρώνουν περίπου 2 ευρώ το κυβικό, από τα οποία  βέβαια η ΔΕΥΑΛ δεν εισπράττει εδώ και καιρό τίποτα.  Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Κομήτσα,  η ΔΕΥΑΛ θα πρέπει στο όνομα της κοινωνικής πολιτικής να μην εισπράττει τα τιμολόγια του νερού, αλλά εκείνος (στο όνομα πάντα της κοινωνικής πολιτικής) μπορεί να εισπράττει από τους δημότες του υπερτριπλάσια τιμή. Είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα η αντίληψη περί κοινωνικής πολιτικής, αλλά ας μας επιτρέψει ο Δήμαρχος Κιλελέρ να μην τη συμμεριστούμε. Και δεν μπορούμε να τη συμμεριστούμε όταν η Νίκαια έχει να πληρώσει τιμολόγιο ένα χρόνο και δυο μήνες. ο Πλατύκαμπος και το Ομορφοχώρι, δύο χρόνια και δυο μήνες. Μάλλον ο κ. Κομήτσας συγχέει το «φέσι» με την υποχρέωση για κοινωνική πολιτική, την ώρα που ο ίδιος κάνει πολιτική με τα λεφτά της ΔΕΥΑΛ!

Καλά θα κάνει λοιπόν αντί για υπεκφυγές και κορώνες, να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει – επιτέλους σοβαρά – αν έχει κάποιο πλάνο αποπληρωμής των οφειλών της δημοτικής του επιχείρησης.  Και να είναι σίγουρος ότι η ΔΕΥΑΛ θα δείξει για μια ακόμα φορά το κοινωνικό της πρόσωπο προς τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Κιλελέρ, την κατάσταση των οποίων συμμερίζεται απόλυτα. Δεν σκοπεύει όμως να αναλάβει και τις ευθύνες του Δημάρχου Κιλελέρ και της δημοτικής του επιχείρησης. Αυτές τις ευθύνες οφείλει να τις αναλάβει ο Δήμαρχος Κιλελέρ και να εξηγήσει στους δημότες του γιατί ενώ εκείνοι πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους, δεν έχουν νερό…

(Εάν χρειαστεί θα επανέλθουμε με περισσότερες λεπτομέρειες)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ