«Ανθρώπινα φορτία» από την Ιταλία στην Ελλάδα

«Τους μεταχειρίζονται σαν ανθρώπινα φορτία – Η Ιταλία απωθεί στην Ελλάδα αιτούντες διεθνούς προστασίας χωρίς να τηρήσουν καμία προβλεπόμενη νομική διαδικασία»: σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν σε έκθεσή τους η ΜΚΟ ProAsyl και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες…

Στην έκθεση με τίτλο «Ανθρώπινα φορτία – Αυθαίρετες επανεισδοχές από τους ιταλικούς λιμένες στην Ελλάδα» σημειώνεται ότι οι αιτούντες άσυλο καταφέρνουν να φτάσουν στην Ιταλία, αλλά αναγκάζονται να επιστρέψουν αμέσως στην Ελλάδα χωρίς καμία νομική διασφάλιση και χωρίς οι ιταλικές αρχές να προβαίνουν σε οποιαδήποτε εξέταση των υποθέσεών τους.

Τον Ιανουάριο του 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες. Υστερα από αυτό η Ιταλία, όπως και τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, σταμάτησαν επισήμως να επαναπροωθούν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, όμως, οι δύο οργανώσεις διαπιστώνουν ότι στα ιταλικά λιμάνια οι πρόσφυγες επαναπροωθούνται στην Ελλάδα χωρίς να τηρηθεί καμία νομική διαδικασία!

Πηγή: thebest.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ