Το Χρυσό Σκαθάρι Χελώνα

Αυτό το όμορφο μικρό χρυσό σκαθάρι έχει κάνει τον γύρο του Διαδικτύου τον τελευταίο καιρό, γιατί όχι μόνο δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στη Γη, αλλά μπορεί και να αλλάzει εντελώς χρώματα. Και είναι εξίσου όμορφο όταν το κάνει…

Αυτή είναι η χρυσή χελώνα σκαθάρι (Charidotella sexpunctata, παλαιότερα γνωστή ως Metriona bicolor), ένα μικρό, μεταλλικό έντομο της Βόρειας Αμερικής που ανήκει στην οικογένεια σκαθάρια των φύλλων, Chrysomelidae. Το «χρυσό ζωύφιο», όπως είναι το …παρατσούκλι του, έχει μήκος περίπου 5,0 – 7,0 mm.

Πριν από 30 χρόνια, τα χρυσά σκαθάρια χελώνα έγιναν το πρώτο γνωστό είδος εντόμου με την ικανότητα να αλλάζουν γρήγορα το χρώμα στη διάρκεια της συνουσίας. Αλλάζουν επίσης χρώμα όταν ταράζονται ή τρομάζουν από τα αρπακτικά ζώα.

Από τότε, και άλλα είδη σκαθαριού χελώνας, όπως το σκαθάρι χελώνα του Παναμά (Charidotella egregia), έχουν βρεθεί να κάνουν το ίδιο. Η αναστρέψιμη αλλαγή χρώματος είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά δεν είναι ανήκουστο σε έντομα – όπως τα αρσενικά μέλη του γένους dragonfly Austrolestes, και η ακρίδα του γένους Kosciuscola που μπορούν να αλλάξουν από μαύρο σε φωτεινό μπλε. Η αλλαγή οφείλεται στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Αυτό όμως που κάνει τα σκαθάρια χελώνα να ξεχωρίζουν είναι ότι η αλλαγή του χρώματος ελέγχεται από τα ίδια, ως απάντηση σε συγκεκριμένα γεγονότα στο περιβάλλον τους, όπως το σπρώξιμο από έναν περίεργο άνθρωπο ή όταν …σκοντάψουν σε μια πρόθυμη σύντροφο.

Περισσότερα: Scientific American

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ