O αθάνατος υπολογιστής κατασκευάζεται

Ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος δεν χρειάζεται να φέρει το τέλος και στην εποχή των υπολογιστών. Μια παράξενη συσκευή γνωστή ως ο «χρονοκρύσταλλος» (time crystal) θα μπορεί θεωρητικά να συνεχίσει να λειτουργεί ως υπολογιστής, ακόμη και αφού το σύμπαν παγώσει. Ένα νέο σχέδιο για ένα τέτοιο κρύσταλλο φέρνει την κατασκευή του ένα βήμα πιο κοντά…

Τα συνηθισμένα κρύσταλλα είναι τρισδιάστατα αντικείμενα των οποίων τα άτομα είναι διατεταγμένα σε κανονικά, επαναλαμβανόμενα μοτίβα – ακριβώς όπως το επιτραπέζιο αλάτι. Υιοθετούν αυτή τη δομή επειδή χρησιμοποιούν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας που τους είναι απαραίτητη για να διατηρούνται.

Ο Frank Wilczek, θεωρητικός φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, σκέφτηκε ότι μια παρόμοια δομή θα μπορούσε να επαναλαμβάνεται τακτικά στην τέταρτη διάσταση – το χρόνο.

Για να μεταφέρει αυτή την χωρική συμμετρία του συνηθισμένου κρυστάλλου στην τέταρτη διάσταση, τα άτομα σε έναν τέτοιο “χρονοκρύσταλλο” θα πρέπει να εναλλάσσονται συνεχώς και να επιστρέφουν στην αρχική τους θέση. Κυρίως, θα πρέπει να βρίσκονται στη χαμηλότερη δυνατή ενεργειακή τους κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι φυσικά θα συνεχίσουν να περιστρέφονται ακόμη και αφού το σύμπαν θα έχει πέσει θύμα της εντροπίας και θα έχει παγώσει  – μια κατάσταση γνωστή ως θερμικός-θάνατος.

Πηγή: New Scientist

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ