Το απόγευμα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Σαμαρά. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, η οποία θα είναι πιο σύντομη από όσο συνηθίζεται, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάρρωσης μετά την εγχείριση στο μάτι. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη διεξαγωγή φανερής ονομαστικής ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση…

Από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για αποτελεσματική προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και ταυτόχρονη επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και θα αναπτύξει τους στόχους της κυβέρνησης του, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν στις μακρές διαβουλεύσεις που είχαν οι εκπρόσωποι των τριών κυβερνητικών εταίρων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Μετά την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, η Βουλή θα διακόψει και θα επαναλάβει τις εργασίες της το Σάββατο στις 6 το απόγευμα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Κυριακή, σε δύο συνεδριάσεις, πρωί και απόγευμα, κατά τη διάρκεια των οποίων θα τοποθετηθούν οι υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο. Οι αρχηγοί των επτά κομμάτων της Βουλής αναμένεται να ανέλθουν στο βήμα το βράδυ της Κυριακής, πριν κορυφωθεί η διαδικασία με την ονομαστική ψηφοφορία.

Της σημερινής διαδικασίας θα προηγηθεί, στις 6 το απόγευμα, η ορκωμοσία του κ. Σαμαρά (μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο μάτι) και των υπόλοιπων βουλευτών που δεν ορκίστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη λόγω της συμμετοχής τους στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές της με τους νέους υπουργούς και αναμένει τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, πριν αρχίσει να μοιράζει τις κόκκινες κάρτες για τις καθυστερήσεις σε πολλά σημεία του οικονομικού προγράμματος.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. «Τη Δευτέρα, στο Eurogroup, δεν θα περάσεις καλά», του είπαν χαριτολογώντας κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι εκπρόσωποι της τρόικας, με τον κ. Στουρνάρα να απαντά ότι γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει. Όπως εξάλλου είπε ο υπουργός Οικονομικών, η τρόικα «τα γνωρίζει όλα», για το έως πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, αλλά και για τη διακήρυξη των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις πάντως στους Financial Times, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές είναι εκτός στόχων και η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε μορφή επαναδιαπραγμάτευσης προτού το επαναφέρει σε τροχιά.

Όπως υπογράμμισε o ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις πριν ζητήσει αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 174 δισ. ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε το Φεβρουάριο με την ΕΕ και το ΔΝΤ «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε σε τροχιά», παρατήρησε, εκτιμώντας πως ναι μεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ.

«Ο κ. Στουρνάρας είπε στους FT ότι δεν μπορούν να ζητήσουν τίποτε από την τρόικα. Η αναδιαπραγμάτευση, αναθεώρηση και απαγκίστρωση, ήταν ψέμα», ήταν το σχόλιο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter για τις δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ