Γιατί οι άνθρωποι διακρίνουν τα χρώματα;

Σύμφωνα με τον Mark Changizi, νευροεπιστήμονα, ο οποίος άφησε το πανεπιστήμιο και δημιούργησε ένα δικό του ερευνητικό ίδρυμα που ονομάζεται 2Ai, οι άνθρωποι διακρίνουν τα χρώματα για να μπορούν να διαβάσουν τα συναισθήματα των άλλων. Στο βιβλίο του, Harnessed, ο Changizi περιγράφει τη θεωρία του – μαζί με άλλες για το πώς οι άνθρωποι ανέπτυξαν τις βασικές τους ικανότητες: να σκέφτονται, να μιλούν και να διαβάζουν…

Γιατί οι άνθρωποι διακρίνουν τα χρώματα, όταν πολλά ζώα δεν το κάνουν;
Το σκυλί σας δεν βλέπει τα χρώματα, αλλά εμείς τα πρωτεύοντα θηλαστικά εξελίξαμε μια επιπλέον διάσταση στην αντίληψη των χρωμάτων που τα άλλα θηλαστικά δεν έχουν. Για πάνω από 100 χρόνια, πιστεύαμε ότι αυτή η νέα ικανότητα να βλέπουμε κόκκινα και πράσινα ήταν για να βρίσκουμε τα φρούτα του δάσους, ή για να βλέπουμε τα  νεαρά φύλλα, ή κάτι άλλο που έχει να κάνει με την διατροφή. Όμως σύμφωνα με τον Changizi, η όρασή μας δεν βελτιστοποιήθηκε γι αυτό το λόγο. Η υπόθεσή του είναι ότι έγινε για να ανιχνεύουμε τα συναισθήματα ή την υγεία από το δέρμα των άλλων.

Όπως το κοκκίνισμα ή όταν κοκκινίζουμε από θυμό;
Ναι. Η όρασή μας βελτιστοποιήθηκε για να ανιχνεύουμε την αιμοσφαιρίνη και τη φυσιολογική διαφοροποίησή της. Την αλλαγή της αιμοσφαιρίνης, καθώς οξυγονώνεται και αποξυγονώνεται, μπορεί να την δει κάποιος σε ένα πολύ συγκεκριμένο λεπτό τμήμα του φάσματος, και μόνο εάν υπάρχουν φωτοευαίσθητα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή που ανιχνεύουν το χρώμα, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Επίσης, η υπόθεσή του Changizi ότι η έγχρωμη όραση χρειάζεται για την ανίχνευση των συναισθημάτων στο γυμνό δέρμα, ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά που βλέπουν τα χρώματα, έχουν γυμνά τα πρόσωπα και την …ουρά, ενώ τα άλλα, τα τυπικά θηλαστικά, δεν έχουν γυμνά πρόσωπα.

Περισσότερα: healthland.time.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ