Μακροζωία: Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με αυτή

Το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι 78,5 χρόνια – και τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι ορισμένες υγιείς συμπεριφορές μπορεί να βοηθήσουν να επεκταθεί αυτό το ποσοστό, όπως είναι η άσκηση, η διατροφή, ή οι καθημερινές συνήθειες, όπως το μαγείρεμα. Οι  ερευνητές όμως έχουν επίσης διαπιστώσει ότι κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας είναι κοινά σε αυτούς που ζουν πολλά χρόνια. Έχετε κάποιο από αυτά;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάιο στο περιοδικό Aging, οι ερευνητές από το Albert Einstein College of Medicine και το Πανεπιστήμιο Yeshiva εντόπισαν τα παρακάτω χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνδέονται με μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Γελάνε εύκολα

«Όταν άρχισα να δουλεύω με αιωνόβιους, σκέφτηκα ότι θα διαπίστωνα ότι επέζησαν τόσο καιρό εν μέρει επειδή ήταν δύσκολοι και πεισματάρηδες,” είπε ο ερευνητής, Δρ. Nir Barzilai, MD, διευθυντής του Ινστιτούτου Albert Einstein. “Αλλά όταν αξιολογήσαμε τις προσωπικότητες αυτών των 243 αιωνόβιων, βρήκαμε ιδιότητες που αντικατοπτρίζουν σαφώς μια θετική στάση απέναντι στη ζωή.”

Κοινωνικοί

Οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις μπορεί να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιβίωσης κατά 50%!

Αισιόδοξοι

Η αισιοδοξία προσθέτει χρόνια στη ζωή μας. Από τους 243 αιωνόβιους που αξιολογήθηκαν στην έρευνα, οι περισσότεροι είναι αισιόδοξοι και βολικοί.

Don’t worry, be happy

Οι ηλικιωμένοι που ανέφεραν ότι είναι ευτυχισμένοι μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 35% σε διάστημα πέντε ετών.

Εξωστρεφείς

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο American Geriatrics Society εξέτασε τους απογόνους των αιωνόβιων. Όλοι τους ήταν πολύ εξωστρεφείς και ελάχιστα νευρωτικοί.

Ευσυνείδητοι

Στο βιβλίο τους “The Longevity Project ,” του 2012, που παρακολούθησε την έρευνα που έγινε κατά τη διάρκεια 80 ετών, οι συγγραφείς Howard S. Friedman και Leslie R. Martin εντόπισαν την μεγάλη σχέση μεταξύ της ευσυνειδησίας και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής.

“Η Ευσυνειδησία, που είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της μακροζωίας όταν μετράται στην παιδική ηλικία, επίσης αποδεικνύεται ότι είναι ο καλύτερος  προγνωστικός δείκτης για τη μεγάλης διάρκειας ζωή, όταν μετράται στην ενήλικη ζωή,” έγραψαν οι συγγραφείς στο βιβλίο τους.

«Οι νεαροί ενήλικες που είναι φειδωλοί, επίμονοι, προσανατολισμένοι στην λεπτομέρεια, και υπεύθυνοι ζουν σαφώς περισσότερο”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ