Βρέθηκε θησαυρός από την εποχή των Σταυροφοριών

Θησαυρός από τις Σταυροφορίες αξίας περίπου $ 500.000 βρέθηκε θαμμένος σε ένα αρχαίο ρωμαϊκό φρούριο στο Ισραήλ. Τα νομίσματα θάφτηκαν από τους χριστιανούς στρατιώτες του Τάγματος των Ιπποτών Hospitalier, όταν οι σταυροφόροι αντιμετώπισαν την επίθεση πολυπληθούς μουσουλμανικού στρατού…

Οι ιππότες νικήθηκαν τον Απρίλιο του 1265. Τα νομίσματα – που ακόμη και το 1265 άξιζαν μια περιουσία, είχαν θαφτεί μέσα σε μια σπασμένη στάμνα για να μην ανακαλυφθούν.

Το φρούριο καταστράφηκε τον Απρίλιο του 1265 από τις δυνάμεις των Μαμελούκων, που συνέτριψαν τους Σταυροφόρους – μόνο ο θησαυρός επιβίωσε, λόγω της γρήγορης σκέψης ενός από τους υπερασπιστές του.

“Ήταν σε ένα μικρό μισοσπασμένο δοχείο”, είπε ο Oren Tal από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Το Ρωμαϊκό φρούριο στο Εθνικό Πάρκο της Απολλωνίας έχει δώσει ένα τεράστιο αριθμό αρχαιολογικών θησαυρών – αλλά οι επιστήμονες που έκαναν τις εκσκαφές τους σε στρώμα εδάφους από το δέκατο τρίτο αιώνα δεν περίμεναν να βρεθούν μπροστά σε θησαυρό.

Τα κέρματα ανακαλύφτηκαν σε φρούριο από την εποχή της αυτοκρατορίας των Φατιμίδων στη βόρεια Αφρική, και είναι 200-300 ετών παλαιότερα από το ερειπωμένο φρούριο μέσα στο οποίο βρέθηκαν.

Τα νομίσματα κόπηκαν στην Τρίπολη και την Αλεξάνδρεια – και είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

Περισσότερα: dailymail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ