Ετοιμαστείτε να πετάξετε τα 3D γυαλιά σας. Βρέθηκε τρόπος για να παράγονται τρισδιάστατες εικόνες, από τηλεόραση με επίπεδη οθόνη, που θα μπορούσε να δει κανείς ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται στο δωμάτιο, και χωρίς την ανάγκη των ανόητων γυαλιών…
Η αντίληψη του βάθους εξαρτάται από τις διαφορές μεταξύ των δύο ματιών μας, του τι βλέπει το κάθε μάτι, ένα φαινόμενο που ονομάζεται παράλλαξη. Η παράλλαξη ουσιαστικά είναι το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο οπτικές γωνίες. Οι τρισδιάστατες ταινίες προσομοιώνουν αυτό το φαινόμενο προβάλλοντας δύο όψεις ταυτόχρονα στην ίδια οθόνη. Οι θεατές χρειάζονται τα ειδικά γυαλιά τα οποία μπλοκάρουν τη μια όψη από το κάθε μάτι σε υψηλές ταχύτητες.
Το κόλπο μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς γυαλιά, εφ ‘όσον η οθόνη περιλαμβάνει δομές που ονομάζονται “φραγμοί παράλλαξης”, που θα δίνουν μια διαφορετική όψη για κάθε μάτι.
Τα 3DS της Nintendo, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία. Αλλά το αποτέλεσμα είναι αρκετά ακατέργαστο, και οι παίκτες πρέπει να κάθονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να λειτουργήσει –πράγμα που γίνεται εύκολα όταν παίζει ένα άτομο κρατώντας μια μικρή οθόνη, αλλά δεν είναι καλό για ομάδες.
Ο Ramesh Raskar και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), Media, έχουν δημιουργήσει συμπιεστικές οθόνες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα ευρύ οπτικό πεδίο διασπώντας μια 3D εικόνα σε 2D (δύο διαστάσεων) φέτες για επεξεργασία, όπως γίνεται σε μια αξονική τομογραφία.
“Είναι ένα μεγάλο σχέδιο, και ένα όμορφο κομμάτι της επιστήμης, αλλά πραγματικά δεν μπορώ να το δω ως τη 3D τηλεόραση του μέλλοντος”, λέει ο Nick Holliman του Εργαστηρίου οπτικοποίηση στο Πανεπιστήμιο Durham, Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος πιστεύει ότι ο αλγόριθμος που απαιτείται είναι πολύ πολύπλοκος υπολογιστικά για να είναι πρακτικός. Πιστεύει ότι θα μπορούσε πιο εύκολα να χρησιμοποιηθεί σε οθόνες διαφήμισης multiviewer, σε αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα.