Ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα από τα μάτια των Περσών

Ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται ως ένας θρυλικός κατακτητής και στρατιωτικός ηγέτης στα Ευρωπαϊκά βιβλία ιστορίας που έχουν ελληνική επιρροή, αλλά η πορεία του είναι πολύ διαφορετική μέσα από τα μάτια των Περσών…

Κάθε επισκέπτης στα εκπληκτικά ερείπια της Περσέπολης – περιοχή όπου βρισκόταν η πρωτεύουσα της αρχαίας Περσικής Αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών, θα ακούσει τρία γεγονότα: χτίστηκε από τον Δαρείο τον Μέγα, διακοσμήθηκε από τον γιο του Ξέρξη, και καταστράφηκε από αυτόν τον άνθρωπο, τον Αλέξανδρο.

Αυτός ο άνθρωπος ο Αλέξανδρος, είναι ο Αλέξανδρος ο Μέγας, που στο δυτικό πολιτισμό τιμάται ως ο κατακτητής της περσικής αυτοκρατορίας και μια από τις μεγάλες στρατιωτικές ιδιοφυΐες της ιστορίας.

Πράγματι, διαβάζοντας κάποιος δυτικά βιβλία ιστορίας θα μπορούσε να σκεφθεί ότι οι Πέρσες έπρεπε να κατακτηθούν από τον Αλέξανδρο.

Αλλά μέσα από τα μάτια των Περσών, ο Αλέξανδρος απέχει πολύ από το να είναι  “Μεγάλος”.
Ισοπέδωσε την Περσέπολη μετά σε μια νύχτα σε εκδίκηση για την πυρπόληση της Ακρόπολης από τον Πέρση ηγεμόνα, Ξέρξη.

Οι Πέρσες επίσης τον καταδικάζουν για την εκτεταμένη καταστροφή που πιστεύεται ότι προκάλεσε σε πολιτιστικές και θρησκευτικές τοποθεσίες σε όλη την αυτοκρατορία.

Τα εμβλήματα του Ζωροαστρισμού – αρχαία θρησκεία των Ιρανών – δέχθηκαν επίθεση και καταστράφηκαν. Για το ιερατείο του Ζωροαστρισμού ειδικότερα – τους Μάγους – η καταστροφή των ναών τους δεν ήταν τίποτα λιγότερο από μια συμφορά.

Για τη Δύση η εισβολή του Αλεξάνδρου ήταν η πρώτη -από πολλές δυτικές σταυροφορίες- για να φέρουν τον πολιτισμό στη βάρβαρη Ανατολή.

Αλλά για τους Πέρσες, η Περσική αυτοκρατορία δεν είχε ανάγκη να εκπολιτιστεί, και άξιζε να την κατακτήσει κάποιος ακριβώς επειδή ήταν η μεγαλύτερη αυτοκρατορία που ο κόσμος είχε δει μέχρι τότε, και επεκτεινόταν από την Κεντρική Ασία μέχρι τη Λιβύη.

Περισσότερα: bbc.co.uk

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ