Ερώτηση σχετικά με την επανεμφάνιση και αυξητική τάση κρουσμάτων ελονοσίας στην Ελλάδα, μολονότι είχε κηρυχθεί από τον ΟΗΕ (1974) ως χώρα ελεύθερη της νόσου, κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ΗρώΔιώτη και Χαρά Καφαντάρη.
Παραπέμποντας σε πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία έκαναν λόγο για αύξηση των τελευταίο διάστημα των κρουσμάτων ελονοσίας σε Έλληνες και αλλοδαπούς που διαμένουν και εργάζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδα –μεταξύ αυτών και του ν. Λάρισας– οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές που ενδημεί η ξεχασμένη αυτή νόσος, σημειώνουν:
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτίσει πίνακα, κατατάσσοντας περιφέρειες και περιοχές της χώρας μας ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας που παρουσιάζουν. ‘Έτσι στον κατάλογο με Βαθμό Επικινδυνότητας 1 περιλαμβάνονται Περιφερειακές Ενότητες της Νοτίου Ελλάδας και του Έβρου, στον πίνακα με ΒΕ 2, περιοχές και δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, Κ. Ελλάδας (Αγιάς) και Αν. Αττικής, ενώ στον πίνακα με ΒΕ 3 η περιοχή του Δ. Ευρώτα Λακωνίας. Όλες οι προαναφερθείσες περιοχές χαρακτηρίζονται ως αγροτικές και διαθέτουν υγρότοπους και στάσιμα νερά. Δεδομένου ότι η IPPC (Διακυβερνητική Διάσκεψη για την κλιματική Αλλαγή) και ο Ο.Η.Ε. προειδοποιούν ότι, ανάμεσα στις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνεται και η εξάπλωση την ελονοσίας σε βορειότερες περιοχές, ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί: Ποια είναι τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων ελονοσίας και την αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου; Τι είδους εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν την νόσο; Ποια μακροχρόνια μέτρα σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής με σκοπό και την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της νόσου; Πέραν των βραχυχρόνιων μέτρων που περιγράφονται στην ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ποια μακροχρόνια μέτρα λαμβάνονται για την έγκαιρη ενημέρωση και προστασία του αγροτικού πληθυσμού των περιοχών αυτών, αλλά και του γενικότερου πληθυσμού;».