Συνάντηση του Κ. Αγοραστού με μηλοπαραγωγούς της Αγιάς

Συνάντηση με μηλοπαραγωγούς της Αγιάς είχε σήμερα στο γραφείο του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Οι παραγωγοί εξέφρασαν στον περιφερειάρχη τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς πλήττονται από ακαρπία, λόγω του χαλαζιού που έπεσε στην περιοχή τους και συγκεκριμένα στην Ανάβρα, την Πρινιά, την Πλασιά και τον Αετόλοφο.

Όπως υποστήριξαν επειδή το χαλάζι τους έπληξε στην περίοδο της ανθοφορίας, δεν προβλέπεται αποζημίωση απ’ τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και παρά το γεγονός ότι εκείνοι έχουν καταβάλλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές οι οποίες ανέρχονται σε 67 ευρώ ανά στρέμμα. Ζήτησαν επίσης συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να θέσουν τα αιτήματά τους και να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Κ. Αγοραστός απ’ την πλευρά του αφού ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν προβεί σε καταγραφή των ζημιών τόνισε τα εξής: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν πλέον μόνιμα, συνεπώς πρέπει να αλλάξει και η φιλοσοφία του ΕΛΓΑ προς την κατεύθυνση αυτή. Είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως και είχαμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα δημιουργήσει προβλήματα, ποτέ όμως δεν είναι αργά. Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο κανονισμός αυτός. Δεν μπορεί οι ασφαλισμένοι να καταβάλλουν ασφάλιστρα και να μην δικαιούνται αποζημίωσης».

Παράλληλα ο περιφερειάρχης επεσήμανε ότι έχει ζητηθεί να επεκταθεί το  σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας, καθώς και την μόνιμη παρουσία κλιμακίου του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) του ΕΛ.Γ.Α., στο αεροδρόμιο της Λάρισας, ώστε να προλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Στ. Γιαννουλέας, Δ. Παρλάτζας, Απ. Μπούτλας, Χρ. Κόκαλης, Ι. Μπακογιάννης, Αθ. Κατσίμπαλης και Δ. Γκασγκάνης.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ