Φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινών στη Βουλγαρία

Έξι νεκροί και πάνω από 30 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τουρίστες, στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου της βουλγαρικής πόλης Μπουργκάς, στην Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η έκρηξη οφείλεται σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο χώρο αποσκευών του λεωφορείου…

Από τους τραυματίες οι τρεις είναι σε κώμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, που διευκρινίζει επίσης, ότι ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών δεν είναι ο τελικός.

Στο λεωφορείο, επέβαιναν 39 τουρίστες, που ήρθαν με πτήση από το Τελ Αβιβ, για να επισκεφθούν καζίνο της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχουν Βούλγαροι πολίτες μεταξύ των νεκρών, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι γίνεται ξεκάθαρα λόγος για επίθεση.

Ο Βούλγαρος υπουργός, όπως μεταδίδει η Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, είπε επίσης, ότι η βόμβα ενεργοποιήθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία φόρτωσης των αποσκευών των επιβατών, στο πόρτ μπαγκάζ του λεωφορείου. Μέχρι τώρα δεν είναι σαφές αν η βόμβα βρισκόταν μέσα σε βαλίτσα, ή είχε τοποθετηθεί απευθείας στο λεωφορείο.

Εξάλλου, από το νοσοκομείο του Μπουργκάς ανακοίνωσαν ότι το ιατρικό προσωπικό είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Πάνω από 25 τραυματίες τουρίστες έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο, πέντε εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες. Για τους τραυματίες έχουν εξασφαλιστεί φιάλες αίματος, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Βάρνας.

«Το μήνυμα που στέλνουμε αυτή την ώρα είναι να υπάρξει ηρεμία. Η Βουλγαρία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, από το Μπουργκάς, με αφορμή την αιματηρή βομβιστική επίθεση.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους μας στο Ισραήλ, οι οποίοι μας ευχαρίστησαν για τη συνδρομή των βουλγαρικών αρχών», ανέφερε ακόμη ο κ. Πλεβνελίεφ. Ο ίδιος επισήμανε, ότι οι βουλγαρικές αρχές θα συνεργαστούν με αυτές του Ισραήλ, για την διαλεύκανση αυτής της «περίπλοκης υπόθεσης», όπως χαρακτήρισε την επίθεση.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας επισκέφθηκε εξάλλου, το νοσοκομείο του Μπουργκάς και ευχαρίστησε το προσωπικό του για τον τρόπο που χειρίστηκε την περίθαλψη των τραυματιών. Όπως είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος, έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη από φιάλες και άλλο εξοπλισμό. Το νοσοκομείο επισκέφθηκαν και ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ, μαζί με το δήμαρχος του Μπουργκάς, Ντιμίταρ Νικόλοφ.

Στο μεταξύ, έχει συσταθεί ειδική ομάδα, η οποία θα ενημερώνει τους οικείους των τραυματιών για την κατάστασή τους.

Επίσης, με εντολή του Βούλγαρου πρωθυπουργού έχουν σταλεί στο Μπουργκάς και δύο αεροπλάνα, με κατάλληλο τεχνικό και ιατρικό εξοπλισμό.

Όλες οι πτήσεις του αεροδρομίου του Μπουργκάς έχουν ανασταλεί, ενώ η περιοχή φρουρείται από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, δεν τίθεται θέμα εφαρμογής εκτάκτων μέτρων ασφαλείας στα άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Η επίθεση σημειώθηκε στην 18η επέτειο από την επίθεση στον ασφαλιστικό οργανισμό των Εβραίων στην Αργεντινή (AMIA), στην οποία είχαν βρει το θάνατο 85 άνθρωποι και 300 είχαν τραυματιστεί.

Με αντίποινα απειλεί το Ισραήλ, βλέποντας δάκτυλο του Ιράν

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Οφίρ Γκέντελμαν, είπε ότι «όπως φαίνεται έγινε μια επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε Ισραηλινούς στο αεροδρόμιο της Μπουργκάς στη Βουλγαρία».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε μια «ιρανική τρομοκρατική επίθεση», αναφερόμενος στο αιματηρό επεισόδιο στη Μπουργκάς. «Όλες οι ενδείξεις δείχνουν το Ιράν», υποστήριξε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του. «Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει ιρανικές απόπειρες να πληγούν Ισραηλινοί στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία, στη Γεωργία, στην Κένυα, στην Κύπρο και αλλού», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Δεκαοκτώ χρόνια ακριβώς μετά την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στην Αργεντινή, η δολοφονική ιρανική τρομοκρατία συνεχίζει να κάνει πλήττει αθώους. Αυτή είναι μια ιρανική τρομοκρατική έφοδος που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ακόμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. «Το Ισραήλ θα απαντήσει σθεναρά στην ιρανική τρομοκρατία», απείλησε.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο» την επίθεση εναντίον Ισραηλινών στη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν επιθέσεις εναντίον αθώων, ειδικά παιδιών, με τον εντονότερο τρόπο», και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «προσεύχεται» για τα θύματα.

Το αεροδρόμιο στην Μπουργκάς έκλεισε μετά το επεισόδιο και οι πτήσεις ανακατευθύνονταν στο αεροδρόμιο της Βάρνας, σύμφωνα με τις αρχές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Βουλγαρία–δημοφιλής τουριστικός προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες-είναι ευάλωτη σε επιθέσεις από ισλαμιστές εξτρεμιστές που θα μπορούσαν να διεισδύσουν μέσω της γειτονικής Τουρκίας.

Πηγή: inews.com.cy

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ