Την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο πώλησης και αξιοποίησης των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή της Ποταμιάς εκφράζουν με ανακοινώσεις τους ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Χαρακόπουλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνη Περιβάλλοντος του κόμματος Ηρώ Διώτη, η παράταξη Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και ο ελασσονίτης περιφερειακός σύμβουλος Αθ. Παιδής.
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα σχετικά με την εξόρυξη του λιγνίτη στην Ελασσόνα επικοινώνησα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου στον οποίο μετέφερα την έντονη διαφωνία της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται δια των εκπροσώπων της, στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου κοιτάσματος. Ο αρμόδιος Υφυπουργός με διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και κυρίως συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, στις περιοχές που υπάρχουν λιγνιτικά αποθέματα.
Πάντοτε πίστευα -πόσω μάλλον σήμερα ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- στην ήπια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης».
Σχετικά με τις δηλώσεις του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκη Παπαγεωργίου για παραχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες, η κ. Διώτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Είναι πλέον κοινό μυστικό πως η ληστρική εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και η προσπάθεια να αποτελέσει η ενέργεια κάθε μορφής (παραχωρούμενη σε ιδιώτες), μέρος της δήθεν «λύσης» για τη χώρα και το χρέος, θα είναι συνεχώς μπροστά μας.
Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν λοιπόν, οι δηλώσεις του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση τα λιγνιτικά κοιτάσματα σε Δράμα και Ελασσόνα. Η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, που στην ουσία της είναι η ίδια με την προηγούμενη, δεν κάνει τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από το να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου, τον οποίον ψήφισε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τον Φεβρουάριο του 2012.
Στο Ν. 4046/2012 (ΦΕΚ 28Α/14.2.2012), ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V_2_ΕΛΛ “Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής”, στη σελίδα 811, στα “Μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας” προβλέπεται σαφώς ότι: στο 1ο τρίμηνο 2012 η Κυβέρνηση οριστικοποιεί τα μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, το 2ο τρίμηνο του 2012 αρχίζει την εφαρμογή τους, ενώ τον Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώνεται η εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
Υπενθυμίζουμε στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και η πλειοψηφία των πολιτών διαφωνούν με τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που στερούν από την ελληνική κοινωνία εργαλεία ανάπτυξης , κοινωνικής ευημερίας και πρόσβασης στους φυσικούς πόρους. Η ενέργεια και το νερό είναι αδιαπραγμάτευτα κοινωνικά αγαθά. Επίσης υπενθυμίζουμε συγκεκριμένα, πως σύσσωμες οι κοινωνίες των ν. Λάρισας και Δράμας, οι αυτοδιοικητικοί φορείς (τέως Νομαρχίες, αιρετές Περιφέρειες Θεσσαλίας και Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης/Αντιπεριφέρειες Ν. Λάρισας-Δράμας, Δήμοι των 2 νομών) καθώς και όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων των ν. Λάρισας και Δράμας, έχουν επανειλημμένα αντιταχθεί σε κάθε σενάριο και προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας, προτάσσοντας τη διαφύλαξη του αγαθού της δημόσιας υγείας και την ήπια ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στην αειφορία και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Καλούμε όλους τους φορείς, και κυρίως τις τοπικές κοινωνίες να πάρουν εκ νέου θέση στα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή της Ελασσόνας καθώς και της Δράμας είναι μια πρόχειρη, αντιαναπτυξιακή και εχθρική προς το περιβάλλον επιλογή. Η επιλογή αυτή αντιστρατεύεται και καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την όποια προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών. Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με την προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, να μην παραβιάζουν τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι προσαρμόσιμες, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στο φυσικό τοπίο.
Ο τόπος μας είναι το σπίτι μας. Με αυτή την έννοια δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίηση σχεδίων της κυβέρνησης που αγνοούν τις τοπικές κοινωνίες, βλάπτουν τη δημόσια Υγεία και αυξάνουν τα κέρδη των ξένων και ντόπιων επενδυτών.
Ανακοίνωση με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου για θέματα ενέργειας Υφυπουργού Περιβάλλοντος, κ. Μ. Παπαγεωργίου σχετικά με την πρόθεση εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της χώρας, μεταξύ των οποίων και εκείνου του Δομένικου Ελασσόνας, εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας». Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής :
«Αποτελεί ευθεία πρόκληση προς την τοπική κοινωνία, αλλά και επικίνδυνη πολιτική, η επιλογή του Υφυπουργού “Περιβάλλοντος”, αρμόδιου για θέματα ενέργειας, κ. Παπαγεωργίου, να επαναφέρει το θέμα της εξόρυξης του λιγνίτη της Ελασσόνας, και μάλιστα άμεσα, με ορίζοντα το ερχόμενο φθινόπωρο.
Είναι προφανές ότι η κυβερνητική τρόικα, στο όνομα των αγορών και του μνημονίου, δεν ενδιαφέρεται καθόλου ούτε για τις βαρύτατες συνέπειες που θα έχει τυχόν απελευθέρωση της λιγνιτικής ενέργειας και αδειοδότηση για εξόρυξη του λιγνίτη της Ελασσόνας στο περιβάλλον, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ούτε για την ματαίωση οποιασδήποτε άλλης αναπτυξιακής δραστηριότητας και προοπτικής που αυτή θα επιφέρει, ούτε για την καθολική αντίδραση ολόκληρης της κοινωνίας της Π.Ε. Λάρισας και όλων των τοπικών φορέων.
Οι κάτοικοι της Ελασσόνας και ειδικότερα του Δομένικου έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες στην κατεύθυνση της εναλλακτικής ανάπτυξης της περιοχής τους, με την παραγωγή και επεξεργασία παραδοσιακών προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας, με αναγνωρισμένα υψηλή ποιότητα (λ.χ. φέτα και αρνάκι ΠΟΠ), ενώ οι δυνατότητες για την ανάπτυξη περαιτέρω δραστηριοτήτων στην ίδια κατεύθυνση είναι ακόμη μεγαλύτερες, εφόσον υποστηριχθούν και από τις ασκούμενες κυβερνητικές και περιφερειακές πολιτικές.
Αντίθετα όμως, στο πλαίσιο του ξεπουλήματος του συνόλου του δημοσίου πλούτου, η κυβέρνηση επιλέγει να προχωρήσει στην αδειοδότηση της εξόρυξης λιγνίτη και την παραχώρησή της σε ιδιώτες. Εναπόκειται λοιπόν στους πολίτες, στη συλλογική κινητοποίησή τους, αλλά και στις τοπικές αρχές και στο σύνολο των φορέων η αντίσταση και η ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών και η διεκδίκηση του δικαιώματος στην υγεία, την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, καθώς και μια εναλλακτική αειφόρο και βιώσιμη οδό ανάπτυξης της περιοχής.»
Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παιδής τονίζει τα εξής:
«Θα πρέπει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου περιβάλλοντος να ενημερώνεται καλύτερα γιατί με κάθε αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα επανέρχεται και το θέμα του λιγνίτη .
Ας ενημερωθούν λοιπόν ότι:
Η τοπική κοινωνία της Ελασσόνας είναι αντίθετη με την πιθανή αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων .
Υπήρχαν , υπάρχουν και θα υπάρχουν εντονότατες αντιδράσεις και μονό στη σκέψη κάποιων για την αξιοποίηση του λιγνίτη.
Το περιφερικό συμβούλιο Θεσσαλίας έχει αντιταχτεί κατά της αξιοποίησης των λιγνιτικων κοιτασμάτων Ελασσόνας επανειλημμένα .
Η περιοχή Ελασσόνας είναι μια κτηνοτροφική – αγροτική περιοχή στην οποία παράγονται μοναδικά ΠΟΠ προϊόντα , βιολογικά προϊόντα και υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα . Υπάρχουν χιλιάδες κτηνοτροφικές οικογένειες , δεκάδες τυροκομεία , βιοκαλλιεργητές .
Η αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων είναι αντίθετη με την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής Ελασσόνας .
Οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή θα είναι καταστροφικές .
Η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες στρατηγικές και πολιτικές στο ζήτημα προστασίας του περιβάλλοντος και παράγωγης ενέργειας .
«Προέχει η υγεία των πολιτών , η προστασία του περιβάλλοντος , η ενίσχυση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας» .
Ας αφήσουν στην άκρη λοιπόν οποιαδήποτε σκέψη για την εκμετάλλευση του λιγνίτικου κοιτάσματος στην Ελασσόνα».