6 καθημερινής χρήσης σκεύη που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία μας

Οι ετικέτες –πολλές φορές- μας προειδοποιούν για επικίνδυνες χημικές ουσίες σε καθημερινής χρήσης σκεύη. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε; Ας δούμε μερικά από αυτά:…

1. Οι “clamshell” συσκευασίες τροφίμων, για φαγητό σε πακέτο.

Οι συσκευασίες αυτές περιέχουν Πολυστερίνη (φελιζόλ). Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να διαφύγει στυρένιο  (καρκινογόνο για τον άνθρωπο) στα τρόφιμα, και στα υπόγεια ύδατα από τους χώρους υγειονομικής ταφής.

Τι πρέπει να κάνετε: Αποφεύγετε τα τρόφιμα που έρχονται σε επαφή με το πολυστυρένιο.

2. Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη (όταν υπερθερμαίνονται)

Τα αντικολλητικά τηγάνια μπορεί να βγάλουν καπνούς που περιέχουν TFE, ένα ύποπτο καρκινογόνο, όταν θερμαίνονται πάνω από 343° C. Πόσο καυτό είναι αυτό; Το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, ξεκινά να καπνίζει στους 210° C.
Τι πρέπει να κάνετε: να μην αφήνετε άδεια τηγάνια να καίγονται

3. Φθαρμένες κατσαρόλες και τηγάνια

Μπορεί να περιέχουν αλουμίνιο. Το αλουμίνιο έχει συσχετιστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, σαφής σχέση δεν έχει αποδειχθεί.

Τι πρέπει να κάνετε: να απαλλαγείτε από τα παλιότερα δοχεία και τηγάνια, από τα οποία διαφεύγει αλουμίνιο στο φαγητό. Τα φυλλώδη λαχανικά και τα όξινα τρόφιμα, όπως ντομάτες, απορροφούν περισσότερο. Ανοδιωμένου αλουμινίου τηγάνια, με σκληρή αντικολλητική επιφάνεια, είναι η καλύτερη επιλογή.

4. Επαναχρησιμοποιήσιμα “αθλητικά” μπουκάλια νερού, μπιμπερό

Περιέχουν πολυανθρακικό που μπορεί να περιέχει δισφαινόλη Α. Η δισφαινόλη Α είναι ύποπτη για πρόκληση ορμονικών διαταραχών και έχει βρεθεί να ερεθίζει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη.

Τι πρέπει να κάνετε: Αντικαταστήστε τα πλαστικά μπιμπερό με γυάλινα, τα μπουκάλια νερού με ανοξείδωτα, ή με μπουκάλια που είναι κατασκευασμένα από υψηλής πυκνότητας πολυαιθυλένιο. Αποφύγετε την τοποθέτηση των πλαστικών στο φούρνο μικροκυμάτων ή το πλυντήριο πιάτων. Να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί, όταν χρησιμοποιείτε κεραμικά ή γυάλινα δοχεία αντ ‘αυτών.

5. Μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, όταν ξαναγεμίζονται

Οι φιάλες θεωρούνται ασφαλείς, αλλά προορίζονται για μία μόνο χρήση. Δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, επειδή μπορεί να έχουν βακτηρίδια από την πρώτη χρήση.

Τι πρέπει να κάνετε: να τα χρησιμοποιείτε μόνο μία φορά (και στη συνέχεια, φυσικά, να τα στέλνετε για ανακύκλωση!). Ακόμα και αν τα πλύνετε, δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι έχουν απολυμανθεί σωστά.

6. Έπιπλα κήπου, κουρτίνες ντους, παιχνίδια

Περιέχουν πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), που συχνά περιέχει φθαλικές ενώσεις. Το PVC απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες. Οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά και το αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων. Υπάρχουν υποψίες ότι μιμούνται τις ορμόνες και μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των παιδιών, ειδικά αν τα παιδιά μασούν ή πιπιλίζουν προϊόντα βινυλίου.

Τι πρέπει να κάνετε: Αποφύγετε τα προϊόντα από PVC και τα μαλακά πλαστικά παιχνίδια, που τα μικρά παιδιά μπορεί να βάλουν στο στόμα τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ