Ελαφρύτερο γίνεται το ποινολόγιο της εφορίας

Τη δραστική μείωση των προστίμων και κυρώσεων για τους μικροφοροπαραβάτες, ούτως ώστε αυτά να γίνουν εισπρακτέα, από τη μία και την επιβολήι αυστηρότατων ποινών για συνειδητή φοροδιαφυγή από την άλλη προωθεί η κυβ.ερνηση σχεδιάζοντας να ξεκινήσει παράλληλα εξονυχιστικούς ελεγχους.

Πράγματι, αρκετά πριν οι κυβερνητικές προθέσεις μετουσιωθούν σε διατάξεις ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννης έχει συνειδητοποιήσει ότι στην περίπτωση που το ποινολόγιο δεν εξορθολογικοποιηθεί, οι ποινές θα παραμείνουν εξοντωτικές και… θεωρητικές. Οπως μάλιστα έχει παραδεχθεί ο ίδιος, ακόμη και στην περίπτωση που μία εταιρεία ήθελε να καταβάλλει πρόστιμο και ποινή προσαύξησης του φόρου από παλαιότερη παράβαση θα ερχόταν αντιμέτωπη με το κλείσιμο εξαιτίας του δυσθεώρητου ύψους της όλης συναλλαγής.

ΜΕΙΩΣΗ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Κατόπιν αυτού και μέσω της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε σημαντική μείωση μέχρι και πλήρη κατάργηση των περισσοτέρων προστίμων που επιβάλλονται σήμερα για τις συνηθέστερες τυπικές παραβάσεις. Πρόκειται για πρόστιμα τα οποία είναι ύψους από 50 έως 1.150 ευρώ, επιβάλλονται για ψύλλου πήδημα και αποτελούν το πεδίο του συνήθους… καυγά μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου. Πέραν της αίσθησης μίας μικρής αδικίας που αφήνουν στον φορολογούμενο, αθροιζόμενα και προσαυξημένα συνιστούν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος. Πολλές από τις παραβάσεις αυτές θα απενεχοποιηθούν και τα πρόστιμα που θα παραμείνουν θα είναι μικρότερα και θα επιβάλλονται για πολύ συγκεκριμένες παραβάσεις.

Στα θετικά των αλλαγών θα πρέπει επίσης να ενταχθεί και η αντικατάσταση του σημερινού συστήματος διάτρησης και θεώρησης βιβλίων και στοιχείων, τα οποία θα προκύπτουν πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως και οι περισσότερες συναλλαγές των φορολογουμένων με την εφορία (όπως για παράδειγμα η έκδοση και πληρωμή των τελών κυκλοφορίας).

Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης για το νέο ποινολόγιο είναι και η πρόταση που έχει τεθεί από τους αναμορφωτές του Κώδικα, να μην επιβάλλεται οποιοδήποτε πρόστιμο σε φορολογούμενο που συλλαμβάνεται να παραβατεί για πρώτη φορά. Επίσης καταργείται το πρόστιμο στις περιπτώσεις ελλιπών δελτίων αποστολής για προϊόντα δειγματισμού, τυπικών εκ παραδρομής παραβάσεων που δεν επηρεάζουν τα ακαθάριστα έσοδα, έκδοσης αθεώρητων φορολογικών στοιχείων, τα οποία όμως έχουν καταχωρηθεί εμπρόθεσμα στα βιβλία.

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Μία εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση, ωστόσο, περιμένει εκείνους που θα συλληφθούν να φοροδιαφεύγουν εκ προθέσεως. Η επικρατέστερη και αυστηρότερη πρόταση θέλει οι φορολογούμενοι αυτοί να μην απαλλάσσονται από τις ποινικές κυρώσεις του νόμου έστω κι αν καταβάλλουν το τσουχτερό πρόστιμο.

Το δε πρόστιμο που θα κληθούν να καταβάλλουν μπορεί να φθάσει ακόμη και το 10% του φόρου που δεν κατέβαλαν φοροδιαφεύγοντας, το οποίο μάλιστα δεν θα μειώνεται ούτε στις περιπτώσεις συμβιβασμού με την εφορία. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες για τα πρόστιμα που έχουν ήδη βεβαιωθεί θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής τους σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι μικρότερες από 300 ευρώ. Εάν τα πρόστιμα καταβληθούν εμπρόθεσμα θα παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή και 40% για την καταβολή σε δόσεις.

Πηγή: Το Κέρδος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ