H κατανάλωση κάρυ θα μπορούσε να εξορκίσει την άνοια

Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα πικάντικο συστατικό στο κάρυ, η κουρκουμίνη, θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία συνδέεται με τη συσσώρευση κόμβων πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που ονομάζονται αμυλοειδείς πλάκες και καταστρέφουν την καλωδίωση στα κύτταρα του εγκεφάλου...

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό PLoS One, θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τα ποσοστά της άνοιας είναι πολύ χαμηλότερα μεταξύ των ηλικιωμένων στην Ινδία από ό,τι στους συνομηλίκους τους στη Δύση. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ επηρεάζει μόνο το 1% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών που ζουν σε ορισμένα ινδιάνικα χωριά.

Φάρμακα με παρόμοιες ιδιότητες όπως η κουρκουμίνη θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως προληπτικές θεραπείες.

O καθηγητής Per Hammarstrom και οι συνεργάτες του, του Πανεπιστημίου Linköping, στη Σουηδία, οι οποίοι τροποποίησαν γενετικά μύγες φρούτων ώστε να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ, βρήκαν ότι κατάφεραν να διατηρήσουν την κινητικότητα των εντόμων πολύ περισσότερο όταν τους δόθηκε κουρκουμίνη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι δεν υπήρξε μείωση του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο ή τα μάτια των εντόμων.

Η κουρκουμίνη έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Βοηθά στην πέψη, στην καταπολέμηση της λοίμωξης και προστατεύει από καρδιακές προσβολές. Πιο πρόσφατα έχει δοκιμαστεί κατά του πόνου, της θρόμβωσης και του καρκίνου.

Περισσότερα:Daily Mail

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ