Ευχαρίστησε την απλή σφήκα για το υπέροχο κρασί που πίνεις

Την επόμενη φορά που θα πίνετε μια γουλιά από το αγαπημένο σας κρασί, μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας πρόποση στις σφήκες. Ή, ακριβέστερα, στην ευρωπαϊκή σφήκα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτά τα τρομακτικά έντομα των οποίων τα τσιμπήματα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνα, κρατούν το μυστικό για το υπέροχο σύνθετο άρωμα και τη γεύση του κρασιού…

“Οι σφήκες είναι πράγματι ένας από τους καλύτερους φίλους των φίλων του οίνου”, λέει ο Duccio Cavalieri, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας στην Ιταλία.

Ο Cavalieri και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι το δάγκωμα των σταφυλιών από τις σφήκες βοηθά να ξεκινήσει η ζύμωση, ενώ τα σταφύλια είναι ακόμα στα αμπέλια. Αυτό το πετυχαίνουν με τη διάδοση ενός ζυμομύκητα που βρίσκεται στα σπλάχνα τους, του Saccharomyces cerevisiae – κοινώς γνωστού ως μαγιά μπύρας, υπεύθυνου για τη ζύμωση στο κρασί, τη μπύρα και το ψωμί. Όταν οι σφήκες δαγκώνουν τον καρπό, αφήνουν μέσα του λίγη από τη μαγιά.

Ο Cavalieri λέει ότι ένας από τους λόγους που η ανακάλυψη αυτή είναι τόσο συναρπαστική για αυτόν είναι ότι είναι ένα παράδειγμα του πόσο συνδέεται ο φυσικός κόσμος, και πόσο οι άνθρωποι βασίζονται σε αυτήν τη διασύνδεση, με τρόπους που απλά δεν μπορούν να αντιληφθούν.

“Είναι σημαντικό γιατί για μένα είναι σημαντικό να εξετάσουμε τη διατήρηση και τη μελέτη της βιοποικιλότητας», λέει ο Cavalieri, ένας από τους συγγραφείς που δημοσίευσε τα ευρήματά του στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, πρόσφατα.

«Όλα συνδέονται», προσθέτει.

Πηγή:npr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ