Ο πυρετός του χρυσού στην Αϊτή

Πέρυσι δεκάδες ξένοι-κυρίως Καναδοί και Αμερικανοί- «στριμώχτηκαν» στην περιοχή Trup du Nord, στο βόρειο τμήμα της Αϊτής, προσπαθώντας να πείσουν τους ντόπιους να τους επιτρέψουν να τρυπήσουν τη γη τους για τη λήψη δειγμάτων. Για αιώνες, οι Αϊτινοί σε αυτά τα μέρη έχουν δεχτεί πιέσεις για το χρυσό, που όμως δεν θέλουν να εξορυχτεί. «Από τότε που ήμουν παιδί δέχομαι πιέσεις για το χρυσό. Δεν θέλω καμία εταιρεία να έρθει εδώ και να πάρει το χρυσό μας. Ο χρυσός είναι η ζωή μου!” είπε μια γυναίκα της περιοχής…

Σύμφωνα με έκθεση της Haitian Grassroots Watch  – μια οργάνωση της Αϊτής που λειτουργεί με φοιτητές της δημοσιογραφίας από το Πανεπιστήμιο της Αϊτής – οι ξένες εξορυκτικές εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει περισσότερα από $ 30 εκατομμύρια δολάρια στη συλλογή των δειγμάτων, την κατασκευή δρόμων και το σκάψιμο.

Σχεδόν το 15 ​% του εδάφους της Αϊτής έχει παραχωρηθεί σε επιχειρήσεις εξόρυξης από τη Βόρεια Αμερική και τους συνεργάτες τους.

Στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, οι εξορυκτικές εταιρείες πιστεύουν ότι βρήκαν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στην αμερικανική ήπειρο: 24 εκατομμύρια ουγγιές.

Ελπίζουν ότι ο πυρετός του χρυσού επεκτείνεται και στην Αϊτή – μια χώρα όπου ο μέσος άνθρωπος κερδίζει περίπου ένα δολάριο την ημέρα.

Ο Laurent Lamothe, πρωθυπουργός της χώρας, είναι αισιόδοξος ότι ο πυρετός του χρυσού θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα του, η οποία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να συνέλθει από τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Το ερώτημα όμως του ποιος θα επωφεληθεί από τα κέρδη, αν βρεθούν μεγάλες ποσότητες χρυσού στη χώρα, είναι που ανησυχεί τον Jane Regan, καθηγητή δημοσιογραφίας, που είναι μέλος της Haitian Grassroots Watch.

“Δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφάνεια και εν τω μεταξύ, καναδικές και αμερικανικές εταιρείες ελέγχουν πλέον πάνω από 1.100 τετραγωνικά μίλια (2.849 τετραγωνικά χιλιόμετρα) του εδάφους της Αϊτής και πιστεύω ότι αυτό θα έκανε τον καθένα νευρικό.”

Περισσότερα: aljazeera.com

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ