Οι επιστήμονες αρχίζουν να κατανοούν ένα από τα διαρκή μυστήρια της ζωής – γιατί οι γυναίκες ζουν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από τους άνδρες.
Δημοσιεύθηκε στο Current Biology, έρευνα του Monash University, που περιγράφει πώς οι μεταλλάξεις στο DNA των μιτοχονδρίων μπορεί να ευθύνονται για τις διαφορές στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Τα μιτοχόνδρια, που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα ζωικά κύτταρα, είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή, επειδή μετατρέπουν την τροφή μας σε ενέργεια που τροφοδοτεί το σώμα.
Ο Δρ Damian Dowling και η υποψήφιος διδάκτορας, Florencia Camus, από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Monash, συνεργάστηκαν με τον Δρ David Clancy από το Πανεπιστήμιο του Lancaster βρήκαν ότι οι γενετικές διαφορές μεταξύ των μιτοχονδρίων είναι αξιόπιστα μέσα πρόβλεψης του προσδόκιμου ζωής στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες.
Ο Δρ Dowling είπε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πολλές μεταλλάξεις στο μιτοχονδριακό DNA που επηρεάζουν τη μακροβιότητα των αρσενικών, αλλά και την ταχύτητα με την οποία γερνούν.
“Κατά περίεργο τρόπο, αυτές οι ίδιες μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν τη γήρανση στις γυναίκες. Επηρεάζουν μόνο τους άνδρες,” είπε ο Δρ Dowling.
“Όλα τα ζώα έχουν μιτοχόνδρια, και η τάση των θηλυκών να ζουν περισσότερο από τα αρσενικά είναι κοινή σε πολλά διαφορετικά είδη. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι ως εκ τούτου οι μιτοχονδριακές μεταλλάξεις που έχουμε αποκαλύψει προκαλούν συνήθως την ταχύτερη ανδρική γήρανση σε όλο το ζωϊκό βασίλειο.”
Οι ερευνητές είπαν ότι οι μεταλλάξεις αυτές μπορεί να αποδοθούν εξ ολοκλήρου σε μια ιδιορρυθμία στον τρόπο που τα μιτοχονδριακά γονίδια περνούν από τους γονείς στους απογόνους.
«Ενώ τα παιδιά λαμβάνουν αντίγραφα των περισσότερων γονιδίων τους και από τις μητέρες τους και από τους πατέρες τους, λαμβάνουν μιτοχονδριακά γονίδια μόνο από τις μητέρες τους.
Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία ελέγχου της ποιότητας της εξέλιξης, γνωστή ως φυσική επιλογή, ελέγχει μόνο την ποιότητα των μιτοχονδριακών γονιδίων στις μητέρες,” είπε ο Δρ. Dowling.
“Εάν μια μιτοχονδριακή μετάλλαξη εμφανίζεται ότι βλάπτει τους πατέρες, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στις μητέρες, η μετάλλαξη αυτή θα περάσει απαρατήρητη. Κατά τη διάρκεια πολλών χιλιάδων γενεών, πολλές τέτοιες μεταλλάξεις που προκαλούν ζημιά μόνο στα αρσενικά, έχουν συσσωρευτεί, αφήνοντας τα θηλυκά ανέπαφα.”
Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα του Δρ Dowling και της ομάδας του, που ερεύνησε τις επιπτώσεις της μητρικής κληρονομιάς των μιτοχονδρίων στην πρόκληση ανδρικής υπογονιμότητας.
“Η έρευνά μας δείχνει ότι τα μιτοχόνδρια παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεταλλάξεις που επηρεάζουν την υγεία των αρσενικών. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να διερευνήσουμε τους γενετικούς μηχανισμούς με τους οποίους τα αρσενικά θα μπορούν να οπλιστούν ώστε να εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις των επιβλαβών μεταλλάξεων και να παραμένουν υγιείς,” είπε ο Δρ Dowling.
Πηγή: Science Daily