Έντονη κινητοποίηση επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στα Επιμελητήρια, στις Ενώσεις Ξενοδόχων και Τουριστικών Πρακτόρων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τις αποφάσεις αεροπορικών εταιριών να «γυρίσουν» την πλάτη τους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»…
Τόσο η οικονομική ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα αλλά και πολλές χώρες της ευρωζώνης, όσο και ο σκληρός και αθέμιτος ανταγωνισμός από τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους (low cost) είναι οι βασικοί λόγοι που η μια αεροπορική εταιρία μετά την άλλη βγάζει από το πτητικό της πρόγραμμα, είτε τελικά, είτε προσωρινά, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Με την έναρξη του χειμερινού προγράμματος δρομολογίων (28 Οκτωβρίου) των πτήσεων από/προς το «Μακεδονία», και σε αρκετές περιπτώσεις και νωρίτερα, οι επιλογές των ταξιδιωτών για απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με πόλεις του εξωτερικού θα είναι αισθητά μειωμένες. Και μάλιστα, πέρα των τακτικών αεροπορικών εταιριών που έχουν λάβει αποφάσεις για διακοπή πτήσεων, έρχονται να προστεθούν και low cost εταιρίες, μία από τις οποίες επιδοτούνται από τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης.
Τι φταίει όμως και το φαινόμενο έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις; Σίγουρα είναι ο σκληρός –κάποιοι τον χαρακτηρίζουν αθέμιτο- ανταγωνισμός ανάμεσα στις τακτικές (παραδοσιακές) αεροπορικές εταιρίες και στις εταιρίες χαμηλού κόστους. «Oσο περισσότερες πτήσεις από low cost εταιρίες θα γίνονται, τόσο οι πτήσεις των τακτικών θα περιορίζονται» τονίζει στον «ΑτΚ» παράγοντας της τουριστικής αγοράς. Ο ίδιος προσθέτει ακόμη ότι αυτή που ακολουθεί θα είναι μια «χρονιά αναμονής», ενώ σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) «η απουσία στρατηγικής αερομεταφορών, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, δυσχεραίνει το συντονισμό των αρμόδιων φορέων και ενθαρρύνει σπασμωδικές κινήσεις με αναμφίβολα αποτελέσματα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ryanair, η οποία επιδοτήθηκε αλόγιστα και χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό».
«Χρηματοδοτοτούμε χωρίς στρατηγική αερομεταφορών και είναι κάτι που μπορεί να τινάξει τις αερομεταφορές μιας χώρας στον αέρα. Εδώ πρέπει να παρέμβει καταλυτικά το κράτος» τονίζει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο οποίος και προσωπικά και ως φορέας υπήρξε αντίθετος από την αρχή σχετικά με τη χρηματοδότηση. «Ημουν κάθετα αντίθετος από την αρχή, να μην πληρώσουμε και να μην μπει η υπογραφή, δεν ήμουν αντίθετος στην έλευση αερομεταφορέα χαμηλού κόστους εταιρίας, ήμουν αντίθετος με τη μέθοδο και τη διαδικασία», επισημαίνει ο κ. Θωμόπουλος.